Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 24 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Porsche lanceert modern infotainment voor klassieke modellen

Altijd al je klassieke Porsche willen uitrusten met de meest moderne infotainment zónder dat originaliteit verloren gaat? Daarvoor kun je nu (weer) aankloppen bij Porsche Classic.

De Duitsers presenteren namelijk het vernieuwde Porsche Classic Communication Management (PCCM): een digitaal infotainmentsysteem dat in twee varianten verschijnt en de originele radio-units in Porsches kan vervangen. Het is er in twee formaten: 1-DIN en 2-DIN.

Porsche 914
Porsche 914

Daarmee borduurt Porsche verder door op het navigatiesysteem dat het al op klassieke modellen aanbood. Het nieuwe product voegt een aanraakscherm met hoge resolutie en moderne technologie toe, zoals DAB+-radio, Apple CarPlay en ingebouwde navigatie.

Fysieke knoppen

Het systeem past dus precies in een zogenaamd 1-DIN-slot, het formaat van de oorspronkelijke radio’s die Porsche standaard in zijn vroege sportauto’s gebruikte. Het nieuwe PCCM heeft een 3,5-inch touchscreen. Maar het nieuwe systeem voor klassiekers is ook te bedienen met fysieke draaiknoppen en sneltoetsen, om het gebruik wat makkelijker te maken.

Porsche radio
PCCM 1-DIN

Dit nieuwe infotainment past in de allereerste 911, het laatste luchtgekoelde model (de 993) en alle modellen daartussen. Ook de andere vintage modellen met de motor voorin of met middenmotor, zoals bijvoorbeeld de 928 en 914, zijn dus geschikt voor dit moderne infotainment.

Porsche Boxster

Eigenaren van een 911 996 of Boxster 986 kunnen eveneens bij Porsche Classics aankloppen voor deze nieuwe techniek. De tweede variant van het systeem, de Plus-versie, heeft namelijk het eerder genoemde 2-DIN (ook wel dubbel DIN genoemd)-formaat en een 7-inch aanraakscherm ‘onderstreept’ door een aantal fysieke knoppen. Dit systeem vervangt dus het originele digitale scherm dat Porsche in zijn 996 en Boxster 986 destijds al leverde.

PCCM Plus 2-DIN

Beide schermen zijn zo vormgegeven dat ze zonder zaagwerk goed in de originele dashboards van Porsche passen. Toch vinden we zo’n digitaal display wel een dissonant in zo’n prachtige klassieke cockpit van een 911 of 914. We hopen nog op een passend dekseltje waarop je dan weer een afbeelding van de originele radio ziet…Hoe dan ook in het geval van de Plus-versie is er vrijwel niets aan het ontwerp van het originele digitale scherm in de 996 en Boxster 986 veranderd. Het display is nu groter, waardoor de overbodige knoppen voor telefonie uit het originele model zijn verdwenen. De fysieke draaiknoppen en sneltoetsen onder het scherm zijn vrijwel identiek aan die van het origineel.

Originaliteit

Ook kan het systeem aangesloten worden op de originele versterkers, luidsprekers en antenne van het model. Het digitale display in het tellerhuis van de wat jongere modellen werkt overigens ook in combinatie met dit nieuwe PCCM-systeem. Dat alles zorgt ervoor dat de ombouw ook ongedaan kan worden gemaakt, zodat de originaliteit van de auto niet wordt aangetast.

De software van het systeem komt in beide versies overeen met de techniek die we ook in huidige Porsche-modellen vinden. Het PCCM- en PCCM Plus-systeem kosten respectievelijk €1439,89 en €1606,51, inclusief belastingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.