Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 18 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Porsche Cayenne duikt op in camouflagepak

Het zijn drukke tijden op de ontwikkelingsafdeling van Porsche. De Panamera staat koud bij de dealer of nieuwe versies van de sportsedan worden al aangekondigd. Volgend jaar komt een derde carrosserievariant van de Panamera, terwijl het merk ook een 911 GTS op stapel heeft staan. En zie hier, nog meer nieuws voor 2017: de derde generatie Porsche Cayenne is aanstaande.

imag0215 Porsche Cayenne, foto Thomas NotaDe Cayenne is nog niet helemaal klaar. De 911 GTS en Panamera Sports Turismo daarentegen wel. De Cayenne zal dan ook na die twee nieuwkomers worden gepresenteerd. Voor het design is Michael Mauer verantwoordelijk. De ontwerpchef van Porsche heeft voor een evolutie van het design gekozen in plaats van een revolutie, zoals we ook bij de Panamera zagen.

imag0213 Porsche Cayenne, foto Thomas NotaTwee varianten

De derde editie is direct als Porsche Cayenne te herkennen. De SUV volgt de designstijl zoals die is ingezet met de Macan. Dat betekent minder nadrukkelijke lijnen en profielen. Mauer tekende ditmaal twee varianten. Naast de opvolger van het bestaande model brengt Porsche nog een coupé-achtige versie met vijf deuren en een schuin aflopende achterzijde.

imag0217 Porsche Cayenne, foto Thomas NotaGroter en lichter

Autovisie-lezer Thomas Nota spotte de traditionele SUV-variant, die als eerste van de twee Cayennes komt. De testvoertuigen waren nog grotendeels gecamoufleerd, maar het lijnenspel van het model is duidelijk zichtbaar. In vergelijking met zijn voorganger zou de Porsche Cayenne iets langer worden. Die toegenomen maatvoering zou echter geen invloed hebben op het totaalgewicht van de auto. Hij wordt iets lichter door gebruik van koolstofvezelcomponenten.

imag0218 Porsche Cayenne, foto Thomas NotaMLB-architectuur

Porsche bouwt de Cayenne vanaf halverwege 2017 op het platform van de Audi Q7, Bentley Bentayga en de nog voor te stellen Volkswagen Touareg. De bodemsectie is voor de meest sportieve telg van die Volkswagen-familieleden wel heel anders afgesteld. In de architectuur komen voor de Cayenne nieuwe motoren te hangen. De blokken zijn eerder dit jaar in de Panamera gepresenteerd, zoals de V6 hybride aandrijflijn en de geblazen V8 benzinemotor. Ook de V8 dieselmotor uit de Audi SQ7 – en inmiddels de Bentley Bentayga – maakt zijn opwachting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.