Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 18 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Audi A8 (2017) maakt testkilometers

De volgende generatie Audi A8 zit nu nog dik in zijn camouflagemateriaal, maar volgend jaar schudt de Duitse limousine de zwart/witte bestickering van zich af. Met de nieuwe editie geeft Audi niet alleen een vervolg aan zijn topmodel, het is tevens de introductie van een nieuwe designstijl die de komende jaren over alle productlijnen wordt uitgerold.

udi-a8-d

Autovisie-lezer Kees van der Veldt spotte een gecamoufleerd testvoertuig van de volgende generatie Audi A8. Met het prototype rijden de testrijders van Audi momenteel over het hete asfalt in Zuid-Afrika en verzamelen de techneuten zo de laatste data uit Audi’s fonkelnieuwe topmodel.

Progressiever

Voor designbaas Marc Lichte en zijn team zit het werk aan de A8 er al geruime tijd op. Hij rondde het project enkele jaren geleden al af en werkt momenteel aan de modellen die in 2019 en later op de markt komen. De designstijl zoals die met de A8 wordt neergezet loopt door in alle types die volgen, zoals de A7 en A6 in 2018 en A3 in 2019. Lichte liet eerder in gesprek met Autovisie weten dat zijn ontwerpstijl tot veel progressiever gelijnde modellen leidt. Hij erkende dat de huidige modellen te veel op elkaar lijken en dat te lang aan dezelfde designstrategie is vastgehouden.

Karakters

Lichte liet tijdens het gesprek met Autovisie tevens weten dat er meer onderscheid komt tussen de productlijnen, terwijl er ook een groter verschil komt tussen de producten met de letter A en S. De RS-types zullen in de toekomst een zelfstandig karakter krijgen.

“De nieuwste editie komt er voor de A8-lijn in een recordaantal carrosserievarianten”

A8-varianten

De A8 trapt dus af. De nieuwste editie komt er voor de A8-lijn in een recordaantal carrosserievarianten. Is het model er nu in twee lengtematen, de volgende editie zal in meer versies uitkomen. Naast de gebruikelijke sedan en de verlengde limousine komt er een extra lange uitvoering, waarmee Audi de koers van Mercedes-Benz met zijn S-Klasse volgt.

Audi A8, Foto Kees van der VeldtDigitalisering

De nieuwe A8 krijgt als eerste Audi-model een hoge mate van digitalisering aan boord, zoals schermen als instrumentarium en tal van rijhulpsystemen die autonoom rijden op het derde niveau (hands off) mogelijk maken.

LEES OOK: HET KAN NOG LANGER – AUDI A8 L EXTENDED

Zomer 2017

Wanneer Audi de A8 laat zien, is nog niet aangekondigd. Vermoedelijk kiest het merk de Autosalon van Genève in maart voor de officiële onthulling. De auto arriveert komende zomer bij de dealer.

strap Audi A8 2017
Computerillustratie: Schulte Design

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.