Autovisie
Autovisie Nieuws 20 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Porsche breekt met jubileum 911 met een traditie

Als er een merk is dat zijn historie kent én eert, dan is het Porsche wel. De Duitse sportwagenbouwer grijpt tal van historische momenten aan om met een speciale editie te komen, in ieder geval om het jubileum niet onopgemerkt aan zich voorbij te laten gaan. Zo ook in 2023 als de 911 zestig jaar bestaat.

Naar verluidt staat Porsche voor de zestigste verjaardag van de 911 niet op de traditionele wijze stil. Waar de autofabrikant voor de dertigste verjaardag van de iconische sportwagen met een gelimiteerde uitgave onder de naam 30 Jahre kwam, daar herhaalde de autobouwer het thema voor de 40e verjaardag. Weer tien jaar later kwam de 50 Jahre-uitgave. Maar na drie edities acht Porsche het te voorspelbaar om met een 60 Jahre-versie te komen. Vanuit Porsche Exclusive Manufacture wordt al gewerkt aan het jubileum, zo legt een insider uit. De speciale divisie heeft echter te veel werk liggen.

Twee jubilea

Logisch, want er zijn meer historische momenten aanstaande. Eén daarvan is de 75e verjaardag van Porsche Motorsport. De heren en dames uit Zuffenhausen vierden al de 70e geboortedag in 2018, maar blijkbaar staat ook de 75e verjaardag op de agenda. De fabrikant zou volgens welingelichte bronnen van Autovisie één jubileummodel voor de twee heuglijke feiten uitbrengen. Zestig jaar 911 en 75 jaar Porsche Motorsport. Dat moet de speciale editie tot een wel heel bijzondere auto maken. Uit de koker van Motorsport kwamen eerder onder andere de 911 Speedster en de 911 R!

Porsche 911 ST

De nieuwste creatie gaat 911 ST heten. De dealers wereldwijd hebben de nieuweling al gezien. Het was tijdens dezelfde presentatie waar Porsche ook de grotere, zevenpersoons SUV met elektrische aandrijving en elektrische Macan aankondigden, zij het alleen aan de verkooppartners. De ST krijgt dus Motorsport-genen, zoals de 911 R en 911 Speedster dat ook hebben. Als basis dient de GT3 RS, die in zijn 992-gedaante nog moet worden voorgesteld. We gaan ervan uit dat de 911 ST de GT3 RS wordt zonder mega-achterspoiler en als gevolg daarvan een aangepast front. Meer details maakt Porsche in 2023 bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.