Remco Slump
Remco Slump Nieuws 1 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Pijnlijk! Orkaan laat miljoenen kostende McLaren P1 drijven

Laten we vooropstellen: de schade van orkaan Ian is veel erger dan alleen een verdronken McLaren P1. In Florida en andere delen van de VS zijn duizenden mensen hun huis kwijt. Maar van deze foto’s gaat ons autohart toch bloeden. En onze portemonnee ook, want P1’s gaan inmiddels voor 1,5 tot 2 miljoen euro.

Deze gele McLaren P1 is van instagrammer Lambo9286, echte naam Ernie. Hij heeft de 916 pk sterke supersportwagen net een week geleden gekocht en kan hem nu laten reviseren. De P1 stond in een afgesloten garage toen orkaan Ian boven Florida losbarstte.

De McLaren P1 spoelde uit de garage

Water spoelde naar binnen en dat kon de garagedeur niet houden. De McLaren dreef naar buiten en kreeg op straat nog veel meer water over zich heen.

Ernie vond hem gestrand, met twee wielen in de lucht, leunend op een toiletpot, terug. Iets verderop lag zijn gloednieuwe Rolls-Royce Phantom, half op een boom en een Honda Accord.

McLaren P1 in slechts 6,8 seconden naar 200 km/h

De McLaren P1, Porsche 918 Spyder en Ferrari LaFerrari worden ook wel ‘de heilige drie-eenheid’ genoemd. Ze kwamen in hetzelfde jaar uit (2013) en pasten voor het eerst hybridetechniek toe om hun prestaties te verhogen.

De P1 combineert een 3,8-liter twinturbo V8 met een elektromotor voor een vermogen van in totaal 916 pk en 900 Nm koppel. Volgens McLaren flitst de P1 in slechts 2,8 seconden naar 100 km/h. In 6,8 seconden (!) zit hij al op 200 km/h. Pas bij 350 km/h is de hybridekoek op.

In totaal 439 P1’s gebouwd

Er zijn in totaal 439 P1’s gebouwd, waarvan 375 ‘gewone’ P1’s en 58 P1 GTR-modellen. Die laatste zijn bedoeld voor circuitgebruik en niet straatlegaal. Inmiddels hebben meerdere eigenaren hun GTR bij het Britse bedrijf Lanzante laten ombouwen, zodat ze er wél mee de openbare weg op mogen.

Dan zijn er nog vijf P1 LM’s (straatlegale versies van de GTR, gebouwd door McLaren zelf) en een onbekend aantal P1 GT’s (één, twee of drie?). Lanzante blijft maar bezig, want in juni van dit jaar was daar opeens de P1 Spider, een dichte P1 die in opdracht van een klant van zijn dak is ontdaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.