Autovisie
Autovisie Nieuws 1 dec 2021
Leestijd: 1 minuut

Ondanks kritiek mag overheid kentekens blijven scannen

De overheid mag voorlopig kentekens van auto’s blijven scannen om te kijken of de eigenaar boetes nog niet heeft betaald, of wordt gezocht door justitie. Belangenorganisatie Privacy First eiste in een kort geding dat er een verbod op de opsporingsmethode zou komen. De rechtbank in Den Haag wees die eis echter af.

De rechter doet geen inhoudelijke uitspraak over Automatic Number Plate Recognition, afgekort ANPR. Er is geen “spoedeisend belang”, aldus de rechter, omdat het systeem al sinds 2019 in gebruik is. Daarom is het niet dringend nodig om op korte termijn uitspraak te doen en is de eis afgewezen.

Spoedappel

Privacy First is het niet eens met het besluit van de rechter en overweegt in beroep te gaan, een zogeheten spoedappel. Volgens de organisatie maakt de overheid zich schuldig aan “een dagelijkse massale privacyschending” en is er dan “per definitie sprake van spoedeisend belang om die schending te laten stoppen”.

Kilometerheffing terug op tafel: ‘nieuw kabinet vecht over autobelastingen’

Privacy First werkt ook aan een bodemprocedure tegen ANPR. De organisatie noemde de opsporingsmethode eerder “totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ineffectief”.

Direct verwijderd

Het Openbaar Ministerie zegt gescande kentekens direct te verwijderen als ze niet op de zoeklijst staan. Tenzij de informatie voor opsporingsonderzoek langer nodig is, zo stelt het. Dat mag als men iemand verdenkt van een ernstig misdrijf. Daar moet de officier van justitie dan toestemming voor geven, en het kenteken mag maximaal vier weken lang bewaard blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.