Autovisie
Autovisie Nieuws 14 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Opel Zafira nu echt een busje

Voor de eerste generatie Zafira deed Opel nog een beroep op de expertise van Porsche, maar voor het nieuwste type is de hulp ingeroepen van PSA’s bedrijfswagendivisie. De nieuwe Opel Zafira is niets meer of minder dan de personenautoversie van de volgende generatie Vivaro.

Opel Zafira autovisie s3

De vraag naar MPV’s daalt al jaren. Toch is er een groep klanten die zweert bij de ruimtewagen. Als alternatief biedt Opel nu, net als de zustermerken Peugeot en Citroën, een personenauto-uitvoering van een bestelwagen aan. Groot voordeel is dat de auto nog groter is dan de gemiddelde midsize-MPV. Door bovendien de vertrouwde naam Zafira, die in 1999 door Opel werd aangekondigd, te gebruiken, moet dat de trouwe kopersgroep van de MPV helpen om binnen het Opel-programma een ruimtewonder te blijven vinden, ondanks dat het een totaal ander model is.

Zafira Life

Officieel heet de nieuwe generatie Zafira Life. Hij wordt door Opel nadrukkelijk een MPV genoemd, maar de Duitse autobouwer schroomt ook niet om het woord ‘busje’ te gebruiken. Door niet langer de aanduiding Vivaro voor de bestelwagen met zijruiten en achterbanken te gebruiken probeert de fabrikant het model ook weg te trekken uit de hoek van onder andere de taxi- en aannemersbusjes.

Tot negen zitplaatsen

Waar de Zafira’s altijd zevenzitters waren kan door het afwijkende concept nu tot maximaal negen zitplaatsen worden verkregen. De fabrikant biedt de Zafira Life in drie maatvoeringen aan, die als Small (4,60 meter), Medium (4,95 meter) en Large (5,30 meter) worden aangeduid. De Small is tien centimeter korter dan de huidige Zafira.

Elektrische schuifdeuren

De Zafira beschikt standaard over een schuifdeur in de rechterflank. Een tweede schuifdeur, ondergebracht aan de linkerzijde, is optioneel verkrijgbaar. Ook tegen meerprijs verkrijgbaar is de elektrische bediening van de forse achterportieren. De schuifdeuren laten zich ook na een voetbeweging bedienen. Om het comfort en het gebruiksgemak verder te verhogen biedt Opel onder andere een head-up display, lederen bekleding, neerklapbare bijrijdersstoel voorin, adaptieve cruise control, tweedelig panoramadak en een apart van de klep te openen achterruit aan. De meest luxueuze versie is de Lounge, die de fabrikant in combinatie met de carrosserielengte Medium en Large aanbiedt. Tot de aankleding van die auto behoren een massagefunctie en verwarming op de voorstoelen, vier verschuifbare achterstoelen met lederen bekleding, 230V-stopcontact. De uitrusting is verder uit te breiden met een wegklapbare tafel.

Motorengamma

Met welke motoren de Zafira Life op de markt komt, is nog niet bekend. Zustermodellen Peugeot Traveller Business en Citroën Space Tourer zijn verkrijgbaar met een 1,5 en 2,0 liter dieselmotor met vermogens van 100, 120, 150 en 180 pk. In 2021 volgt in elk geval een volledig elektrische variant.

Brussels Motor Show

Opel presenteert de Zafira Life op de Brussels Motor Show, die van 19 tot en met 27 januari 2019 wordt gehouden. De orderboeken openen in februari.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.