Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 11 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Ook Rai Vereniging slaat alarm voor groeiend tekort aan laadpalen

Vorige week liet Jeroen Kruisweg, algemeen directeur van ALD Nederland, al weten dat er een flink tekort aan elektrische laadpalen dreigt. Nu trekt ook Rai Vereniging aan de bel.

In 2019 steeg het aantal elektrische auto’s in Nederland enorm. In totaal reden er vorig jaar zo’n 106.000 BEV’s rond in ons land, waarvan er 61.000 nieuw werden geleverd. Tegelijkertijd telde het aantal publieke laadpalen maar 50.000 stuks. “Te weinig, en dit loopt steeds verder uit de pas met de huidige snelheid van elektrificatie van het wagenpark”, zegt Floris Liebrand, woordvoerder van Rai Vereniging tegen Autovisie.

PHEV

Ook dit jaar verwacht de branche-organisatie opnieuw een flinke groei van elektrische auto’s, waardoor de vraag van laadpalen stijgt. Bovendien stijgt ook de populariteit van plug-in hybrides, zoals we vorige week al berichtten. Nu zijn dat er iets minder dan 100.000, maar met de komst van zo’n vijftig nieuwe modellen in 2020 loopt ook dat aantal flink op. In januari werden er 3184 nieuwe stekkerauto’s geregistreerd, waarvan 1283 PHEV’s en 1901 BEV’s. “Daarom is het noodzakelijk dat het aantal laadpalen snel groeit”, aldus Liebrand.

Jeroen Kruisweg, algemeen directeur van ALD Nederland, meldde vorige week al dit oplopende tekort aan laadpalen. Volgens hem komen er per dag zo’n 23 laadpalen bij, maar door de groei van elektrische auto’s moet dat volgens hem het zesvoudige zijn.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.