Autovisie
Autovisie Nieuws 29 aug 2015

Onder de hamer: Guitig berggeitje met Fiat-techniek

Een wát gaat er onder de hamer bij RM Auctions? Een Ferves Ranger. Niet dat die naam veel mensen wat zal zeggen, want deze piepkleine vierwielaandrijver is met een oplage van slechts zeshonderd stuks nog zeldzamer dan menig klassieke Ferrari.

Sterker nog, er wordt aangenomen dat er van die zeshonderd niet meer dan vijftig nog bestaan. Deze Ferves Ranger werd in 1973 voor het eerst op kenteken gezet door de Montreaux Power Company, die het machientje vervolgens verkocht aan de wereldberoemde ontwerper Philippe Starck. Deze Fransman tekende onder meer een paviljoen voor het Groninger Museum en het superjacht van Steve Jobs.

“De minuscule offroader heeft het luchtgekoelde torretje uit de Fiat 500”

De Ferves Ranger werd voor het eerste voorgesteld op de autoshow van Turijn van 1966. Het ontwerp komt uit de pen van Carlo Ferrari (de naam Ferves komt van FERrari VEicoli Speciali, oftewel Ferrari Special Vehicles). De Ranger leunt onderhuids op Fiat-techniek. De minuscule offroader heeft bijvoorbeeld het luchtgekoelde tweecilinder torretje (18 pk) uit de originele 500 en de onafhankelijke ophanging van de 600D.

Vierwielaandrijving heeft de Ferves ook, met zelfs een hoge en lage gearing. Het exemplaar wat op 7 september in Londen bij RM Auctions wordt geveild, draagt daarbij nog steeds zijn originele groene kleur en is uitgerust met een zwarte cabriokap. Het interieur van de Ranger is afgewerkt met wit vinyl en geelgroene striping. Wat dit compacte berggeitje moet kosten? Niet zoveel als je zou denken, gezien zijn zeldzaamheid. De Ferves moet zo tussen de 22.000 en 35.000 euro opleveren.

Reageer op artikel:
Onder de hamer: Guitig berggeitje met Fiat-techniek
Sluiten