Remco Slump
Remco Slump Nieuws 2 nov 2022
Leestijd: 1 minuut

Oh nee! Nederland verliest wéér een eigen automerk: Burton

Nou ja, strikt genomen verliezen we geen automerk, het gaat simpelweg over in buitenlandse handen. Burton Car Company, in 1993 opgericht door de broers Iwan en Dimitri Göbel, is gekocht door het Franse 2CV Mehari Club Cassis.

Voor wie niet weet wat Burton is: het bedrijf uit Zutphen verkoopt de gelijknamige sportwagen, een klassieke tweezitter op basis van Citroën 2CV-techniek. Sinds de introductie van het model in 2001 zijn er meer dan 1400 exemplaren verkocht, als bouwpakketten, maar ook als volledige auto’s.

Automerk Burton verkoopt ook Eend-onderdelen

Burton is niet alleen actief als autofabrikant, maar verkoopt ook nieuwe onderdelen voor de 2CV (het assortiment beslaat inmiddels zo’n vierduizend artikelen). In die hoedanigheid is het bedrijf wereldwijd in ruim honderd landen actief. Bij Burton werken veertig mensen.

De rit | Dimitri Göbel: ‘Heel veel mensen snappen de eenvoud niet’  

Nieuwe Franse eigenaar 2CV Mehari Club Cassis

De nieuwe eigenaar van Burton is het Franse 2CV Mehari Club Cassis, dat in 1982 begon met het restaureren en personaliseren van Citroën Mehari’s. Zestien jaar later kocht het bedrijf de originele mallen en gereedschappen van Citroën om Mehari-onderdelen te kunnen blijven maken en leveren. Begin 2000 deed Citroën ook de mallen voor de 2CV over aan 2CV Mehari Club Cassis.

Burton
(Afbeelding: Burton Car Company)

In 2017 onthulde het merk de Mehari EDEN, een volledig elektrische versie van de Mehari. Sinds vorig jaar verkoopt 2CV Mehari Club Cassis ook elektrische ombouwsets voor de Eend. Door het samengaan met Burton ontstaan nu een onderneming met meer dan honderd werknemers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.