Remco Slump
Remco Slump Nieuws 11 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: unieke Mercedes is een van de eerste AMG’s

Een goede Mercedes W123 – de voorloper van de E-Klasse – koop je als occasion voor minder dan 10.000 euro. Dus waarom kost dit exemplaar dan zeventien keer zoveel?

De in Graublau gespoten Mercedes staat te koop bij Auto Leitner in Alkmaar. Dat de auto geen standaard W123 is, zien liefhebbers meteen, onder meer aan de zwarte grille, de diepe kinspoiler, de veelspaaks BBS-wielen en de kunststof achterspoiler.

De occasion is een van de eerste Mercedes AMG-modellen

Wie verder kijkt, merkt de typeaanduiding op: 280E AMG. Dit is een van de eerste modellen die door Mercedes-tuner AMG werd omgebouwd. AMG is sinds 1999 een onderdeel van Mercedes-Benz, maar in de jaren zeventig was het bedrijf nog zelfstandig.

Volgens Auto Leitner werd deze 280E uit 1977 door de eerste eigenaar naar AMG gebracht. Dat gebeurde in 1981. Zowel de originele aankoopnota van Mercedes-Benz als de facturen van AMG-occasion zijn aanwezig.

AMG-vermogensboost van 25 pk

Bij Aufrecht, Melcher and Großaspach – daarvoor staan de letters AMG – kreeg de W123 een vermogensboost van 25 pk. De 2,8-liter zescilinder lijnmotor van de 280E is voorzien van onder meer andere nokkenassen en produceert nu 210 pk.

Review Mercedes W123 AMG van Otto Modelcars 1/18

Interieur van de Mercedes occasion in dezelfde kleur als koets

Ronduit prachtig is het eenvoudige interieur van de Mercedes, dat in dezelfde kleur blauw is uitgevoerd als het exterieur. In de jaren zeventig was dat nog heel gewoon. Waarom doen autofabrikanten dat niet meer? Eeuwig zonde, wat ons betreft.

Fraai is ook de afwerking van het dashboard met echt hout en de geribde veloursstof op de comfortabele stoelen. Grappig detail: de aftermarket radio van de W123 occasion heeft een frontje dat is afgestemd op het gebruikte hout.

Vanafprijs Mercedes 280E AMG is niet mals

De zesenveertig jaar oude AMG occasion komt van een Duitse eigenaar en heeft in al die tijd slechts 123.000 kilometer gelopen. De vraagprijs is niet mals. Wie deze mooie 280E voor zijn deur wil parkeren, moet er maar liefst 169.500 euro voor over hebben. Oef!

Deze occasion wil je: Peugeot 205 Rallye, de budget GTI

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.