Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 30 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: Alpina B3 voor minder dan 15.000 euro

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een Alpina B3.

Alpina kennen de meeste autoliefhebbers wel. De Duitse autobouwer maakt luxe, krachtige bolides op basis van de modellen van BMW. “Alpina-eigenaar Burkard Bovensiepen is geen ‘tuner’, maar maakt BMW’s voor fijnproevers”, zo schreef Autovisie in 1999 tijdens de eerste rij indruk van de B3 3.3.

Test met de Alpina B3

“Het Alpina-programma is zeer overzichtelijk. Voor de BMW 3-Serie wordt sinds april van dit jaar de hier gepresenteerde nieuwe 3,3-liter zescilinder in de BMW Alpina B3 geleverd, terwijl voor de Cabrio de oude 3,2-liter versie nog in het programma zit. Dezelfde 280 pk/335 Nm motor wordt ook in de B10 gebruikt, Alpina’s uitvoering van de BMW 5-Serie. Wie nog meer kracht in z’n 5 wil, kan ook een V8 met 347 pk/ 480 Nm bestellen.”

Alpina B3 3.3, E46, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

“De BMW Alpina B3 3.3, zoals hier onder handen, is met recht een wagen voor fijnproevers. Denk niet dat het een pure rekenmachine is waarmee niet rustig te rijden valt, maar die louter tot ‘raggen’ verleidt. Niets van dat. Wie de auto goed de sporen geeft, voelt de kracht natuurlijk soepel en snel naar boven komen, maar evengoed kan uitermate bedaard met de wagen worden getoerd.”

Scherp maar toch comfortabel

“Ook qua onderstel is gekozen voor een compromis. De Alpina B3 stuurt aan de ene kant scherp en is nauwelijks tot overhellen of uitbreken te verleiden. Maar aan de andere kant biedt de B3 nog een bewonderenswaardige hoeveelheid comfort.”

Alpina B3 3.3, E46, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

“De 3,3 liter is standaard aan een zesversnellingsbak van Getrag gekoppeld die korte schakelwegen en korte overbrengingen heeft (topsnelheid in zes), maar kan in de praktijk enorm ‘schakellui’ worden gereden. Hij pakt vanuit een laag toerental moeiteloos op, maar gaat ook onverschrokken door wanneer achter het stuur om power wordt gevraagd. Het maximum vermogen van de motor (280 pk) wordt bij 6200 toeren per minuut geleverd, het koppel haalt z’n hoogste waarde van 335 Nm bij 4500 toeren. Dat lijkt hoog, maar neem aan dat de motor daaronder niet om een Newtonmetertje verlegen zit. ‘Gebrek aan trekkracht’ is een term die bij de Alpina B3 niet gebruikt hoeft te worden.”

Alpina B3 3.3, E46, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

“De Getrag-bak zorgt dat snel schakelgedrag mogelijk is. Wie goed wegkomt en de naald van de toerenteller mooi tegen het maximum van 7200 toeren laat aankomen, is in ongeveer 5,7 seconden bij 100 km/h. Doortrappen leidt uiteindelijk tot een (officiële) topsnelheid van 266 km/h.”

Alpina B3 occasion voor minder dan 15.000 euro

Autovisie vindt zo’n rappe Alpina B3 als occasion uit 2001. De auto werd in 2018 ingevoerd naar Nederland en heeft een kilometerstand van meer dan 177.000.

Alpina B3 3.3, E46, occasion
(Afbeelding: AutoTrack)

De fraaie Duitser lijkt in erg goede staat te verkeren en beschikt over onderhoudshistorie. De verkoper vraagt net geen 15 mille voor de occasion.

Alleskunner – Alpina B3 Touring – Review – Video

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.