Remco Slump
Remco Slump Nieuws 10 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Nu komen zelfrijdende Tesla’s écht’, roept Elon Musk voor de zoveelste keer

Eigenlijk moeten we de uitspraken van Elon Musk gewoon gaan negeren. Voor de zoveelste keer in tien jaar roept de topman van Tesla dat volledig zelfrijdende Tesla’s er binnenkort aankomen. En dat komen ze niet…

Weten wij het zeker dat volledig zelfrijdende Tesla’s dit jaar niet op de markt zullen verschijnen? Nee, maar we weten ook niet zeker dat ons universum niet wordt geregeerd door een vliegend spaghettimonster of een onzichtbare, paarse eenhoorn.

Tesla-voorspellingen van Elon Musk

Er is een video waarin alle voorspellingen van Elon Musk over zelfrijdende auto’s zijn gebundeld. Hij begon er in 2014 mee, toen hij beweerde dat autonome Tesla’s volgend jaar zouden worden geïntroduceerd. En dat schoof dus telkens een jaartje op.

Tesla schrapt rechtsgestuurde auto’s én geeft Britse klanten een trap na

Nu is het weer zover. Afgelopen week sprak Musk op de World Artificial Intelligence Conference in Shanghai, waar hij zei dat het Full-Self Driving-systeem van Tesla nog voor het einde van dit jaar op Level 4- of Level 5-autonomiteit gaat opereren.

“Het is speculatie”, zo dekte Musk zichzelf in, “maar ik denk dat we later dit jaar op een volledig zelfrijdend systeem, denk [niveau] vier of vijf, zullen uitkomen.”

Zelfrijdende auto zit op SAE Level 5

Een auto die helemaal zelfrijdend is, zit op Level 5, zoals dat is gedefinieerd door de Society of Automotive Engineers (SAE). Level 4 zit daar net onder en past bij een voertuig dat in een afgebakend gebied of in specifieke situaties autonoom kan opereren.

Amerikaanse RDW: ‘Tesla Autopilot betrokken bij 17 doden en 736 ongelukken

Momenteel zitten de meeste auto’s op Level 2, ook Tesla. Daarbij kan een auto verschillende acties zelf uitvoeren, maar moet de bestuurder altijd zelf opletten en klaar zijn om in te grijpen.

Autopilot en Full Self-Driving misleidend

In die zin zijn de namen die Tesla gebruikt ontzettend misleidend: Autopilot en Full Self-Driving Beta. Beide systemen zijn nog verre van zelfrijdend en zullen dat naar verwachting binnenkort ook niet worden, wat Musk ook beweert.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.