Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 9 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Nissan Topman moet aftreden om fraude

Hiroto Saikawa, bestuursvoorzitter bij Nissan, legt aankomende maandag zijn functie neer. Hij werd vriendelijk doch dringend verzocht om af te treden nadat ontdekt was dat hij onterecht geld had ontvangen.

Hiroto Saikawa

Nissans raad van bestuur liet vandaag weten dat Hiroto Saikawa, CEO van het bedrijf, vandaag het verzoek om aftreden heeft geaccepteerd. Het bestuur verzocht Saikawa af te treden nadat er aan het licht was gekomen dat hij teveel dividend had ontvangen over zijn aandelen. De CEO zal volgende week maandag zijn functie neerleggen.

Interne regeling

Volgens Bloomberg heeft Saikawa zo’n 90 miljoen yen teveel gekregen. Dat komt neer op een slordige €760.000. Het bedrag werd op een frauduleuze manier aan hem uitgekeerd via een interne regeling die gaat over het uitbetalen van dividenden. De zaak kwam aan het licht na afloop van een intern onderzoek dat door voormalig-CEO Greg Kelly werd ingesteld. Hij beschuldigde Saikawa al eerder van fraude.

Saikawa liet weten dat hij van plan is om het bedrag netjes terug te geven aan zijn werkgever. Overigens geeft hij, net als ex-Nissan CEO’s Greg Kelly en Charles Ghosn, de schuld aan het personeel dat de zaken voor hem regelde. Alle drie de heren zijn betrapt op fraude, maar blijven volhouden dat ze er zelf niets vanaf wisten.

Motivator voor managers

De raad van bestuur geeft aan dat de zoektocht naar een nieuwe CEO begonnen is. Het doel is om voor eind oktober een vervanger te hebben. Tot die tijd neem Yasuhiro Yamauchi, COO van Nissan, de taken weer. Daarnaast lijkt het erop dat Nissan het uitkeren van dividend aan manager anders aan te willen pakken. De manier waarop dat nu gebeurt was in 2003 ingesteld als motivator voor managers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.