Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 19 jul 2019

Ghosn sleept Nissan-Mitsubishi voor de Nederlandse rechter

Opnieuw nieuws rondom de omstreden Carlos Ghosn, oud-topman van Renault-Nissan-Mitsubishi. Hij heeft Nissan en Mitsubishi voor de rechter gesleept en eist een riante ontslagvergoeding.

Carlos Ghosn

Eind vorig jaar werd Carlos Ghosn, toen topman van Renault-Nissan-Mitsubishi, opgepakt nadat er intern onderzoek naar hem was gedaan. Een klokkenluider kwam toen met het verhaal naar buiten dat Ghosn had gefraudeerd met de inkomstenaanslag. Hij zou in 5 jaar maar liefst 44 miljoen dollar niet hebben opgegeven.

Liefde

In januari zei Ghosn ‘ten onrechte beschuldigd te zijn’. Hij benadrukte zijn waardering en liefde voor de merken. Zelf zei hij nooit een betaling van Nissan te hebben gekregen die niet was opgeschreven. Hij kwam in maart dit jaar op borgtocht vrij, maar werd een maand later alweer gearresteerd.

Ghosn werd namelijk opnieuw beschuldigd. Hij zou een privéjet en -jacht met bedrijfsgeld hebben gefinancierd. Bovendien zou hij met dat geld de start-up van zijn zoon hebben geholpen. Ook kwamen dubieuze betalingen aan een distributeur in het Midden-Oosten aan het licht. Iets later in die maand kwam daar nog meer bij: hij zou volgens onderzoek toen 4,4 miljoen euro naar zijn eigen rekening over hebben gemaakt.

Rechter

Maar nu sleept de oud-topman zijn voormalige werkgevers voor de Nederlandse rechter. Nissan-Mitsubishi (NMBV), de in Nederland gevestigde joint venture waar hij tot begin dit jaar de topman was, zou volgens hem geen enkel bewijs hebben dat hij zich €7,8 miljoen zou hebben toegeëigend. Dat bedrijf beschuldigde Ghosn er na onderzoek van dat hij het geld op onrechtmatige wijze via bedrijven in het Midden-Oosten had doorgesluisd.

Nissan-Mitsubishi zou hebben nagelaten om de beschuldigingen te onderbouwen, wat in strijd is met de Nederlandse ontslagwetgeving. Ghosn eist daarom een ontslagvergoeding van maar liefst €15 miljoen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ghosn sleept Nissan-Mitsubishi voor de Nederlandse rechter
Sluiten