Autovisie
Autovisie Nieuws 16 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Ook topman Aston Martin ziet SUV-potentieel van de DBX-basis

Herinner je Aston Martins studiemodel DBX nog? Grote kans dat dat model ook daadwerkelijk gaat komen. Ook Tobias Moers ziet die SUV-coupé wel zitten. En daar blijft het niet bij.

Tegenover Automotive News Europe zegt de ceo van Aston Martin dat er meerdere modellen op basis van de DBX-architectuur komen. Eén is zeker. Naar een tweede wordt gekeken. Moers heeft het niet over motorversies of uitrustingsvarianten, maar juist ook over andere carrosserievormen.

DBX productie

SUV-coupé

Een klein jaar geleden schreef Autovisie al over de plannen van Aston Martins designbaas Marek Reichmann. Hij ziet potentie in twee extra SUV-modellen. Eén daarvan werd al eerder getoond, maar die SUV Coupé gaat er niet één-op-één komen. Het oorspronkelijke model was een tweedeurs variant zoals het een echte coupé betaamd. Wanneer Aston Martin een productieversie van de SUV-coupé lanceert, zal het ook kiezen voor een vijfdeurs model. Ten opzichte van de DBX zal de achterzijde dan schuin aflopen en de daklijn lager liggen.

Derde zitrij

De andere SUV-variant waarover Reichmann destijds sprak, was een grotere telg van de DBX. Door zijn grotere koetswerk zou de SUV ook een derde zitrij krijgen. Met de zevenzitter positioneert Aston Martin zich nog hoger in de markt en klopt het op de deur van onder andere de Bentley Bentayga en Rolls-Royce Cullinan.

 

Aston Martin DBX Concept - Autovisie.nl
DBX Concept

Valse start

De vraag naar luxury-SUV’s groeit nog steeds. En dus is er veel potentie voor Aston Martin. Het merk is nu alleen met de DBX in de klasse aanwezig, maar kan met meerdere varianten een grotere punt uit de taart nemen. Met de DBX is de Engelse fabrikant nog maar één jaar in het segment actief. De autobouwer wist vorig jaar dik 1500 auto’s te verkopen. Dat is gezien het totale volume van het luxury SUV-segment zeer gering, maar de autobouwer kampte dan ook met opstartproblemen als gevolg van de wissel van aandeelhouders en de coronacrisis. Het miste vele belangrijk productieweken.

Duik in de prijslijst: Aston Martin DBX of toch…

Aston Martin DBX - Schulte Design - Autovisie.nl

De architectuur van de DBX stelt Aston Martin in staat om de twee extra modellen op de bestaande basis te ontwikkelen. Reichmann hoeft naar eigen zeggen voor de SUV-coupé de wielbasis niet aan te passen. Hij wil een dynamischer design, voor zowel de voor- als achteroverhang. Voor de zevenzitter rekt Reichman de afmetingen juist op. Mocht Aston Martin beide concepten daadwerkelijk aan de DBX-familie toevoegen, dan biedt het een SUV-programma dat qua concept doet denken aan de X5, X6 en X7 van BMW en de GLE, GLE Coupé en GLS van Mercedes-Benz. Een kleinere ‘X3/X4’ of GLC ziet Aston Martin overigens niet zitten. Dan moeten er teveel concessies aan het platform en het ontwerp worden gedaan, meent Reichmann.

Door extra SUV’s te lanceren kan Aston Martin groeien in Amerika en China, waar de belangstelling in SUV’s groter is dan in sportwagens als de Vantage en DB11.

Hybrideversie onderweg

Voordat de productie het startschot voor de familie-uitbreiding geeft, introduceert Aston Martin eerst nieuwe uitvoeringen van de DBX. De Hybrid-versie van de SUV moet al eind dit jaar komen, zo beweert Automotive News Europe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.