Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 11 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Mercedes-Benz GLB: ‘kleine’ SUV voor zeven personen

Mercedes-Benz vond nog een klein gaatje in het modellenaanbod tussen de GLA en de GLC. Deze is nu gevuld met de Mercedes-Benz GLB, een SUV met optioneel ruimte voor zeven personen.

Mercedes-Benz GLB

Mercedes had nog geen ‘kleinere’ SUV in het aanbod. Tot nu toe konden potentiële klanten kiezen tussen een A-Klasse op hoge poten: de GLA of een ‘mid size’ SUV: de GLC of nog groter met de GLE. De Duitsers realiseren zich nu dat ze daarmee een flinke schare mogelijke Mercedesrijders niet bedienen. De kleinere SUV is immers meer dan ooit in trek. Later dit jaar komt daar verandering in, want dan komt het merk met de Mercedes-Benz GLB: een hoogpotig, maar toch kleine SUV waar zeven man in past.

Klein

Eigenlijk is de GLB helemaal niet zo klein, maar Mercedes plaatst het model zelf onder de “global compact car family”. Dit terwijl het model 4634 mm lang, 1834 mm breed en 1658 mm hoog is. Daarmee is hij flink wat groter dan bijvoorbeeld een B-klasse. Maar goed, er moeten dan ook zeven man in passen, of misschien 6,5 als we in Nederlandse standaarden denken. De passagiers die op de derde rij plaatsnemen moeten eerst opgemeten worden. Als ze langer dan 1.68 meter zijn gaat het namelijk niet passen. Gelukkig is die derde zitrij optioneel en kan er ook gekozen worden voor meer laadruimte.

Mercedes-Benz GLB

Qua styling is er vrijwel niets aangepast als we terugkijken naar het conceptmodel dat eerder getoond werd. Iets wat Mercedes de laatste periode goed doet. En dat houdt in dat de GLB er dan ook lekker stevig en stug uitziet. Met een grove grille en hoekige details. Om het offroad-karakter van de auto een beetje kracht bij te zetten heeft hij onder andere standaard het zwarte plastic randje om de bumpers en een set dakrails.

ADAS

Natuurlijk kan de Mercedes-Benz GLB ook weer volgehangen worden met allerlei infotainment-toeters en bellen. Hieronder valt het gigantische scherm achter het stuur dat het MBUX-systeem met zich meedraagt. Maar ook hebben we het hier over verschillende ADAS zoals Active Steering Assist, Active Lane Change Assist en Active Parking Assist met Parktronic. En daarmee kan de GLB semi-autonoom rijden.

Mercedes-Benz GLB MBUX

De GLB komt er met verschillende benzine- en dieselmotoren. Voor benzinerijders is er de keuze uit de GLB 200 en 250 4Matic. Deze zijn goed voor respectievelijk 163 pk en 250 Nm en 224 pk en 350 Nm. Dieselaars krijgen wat meer keuze: de GLB 200 d, 200 d 4Matic en 220 d 4 Matic. De eerste twee modellen produceren hetzelfde vermogen, namelijk 150 pk en 230 Nm, maar de laatste heeft vierwielaandrijving. De 220 d is ietjes krachtiger met 190 pk en 400 Nm.

Prijzen weten we op dit moment helaas nog niet. Deze zal Mercedes op een later tijdstip bekendmaken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.