Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 21 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe Audi RS 6 Avant heeft 600 pk uit V8

Daar is hij dan, de eerste van de zes RS-modellen die Audi dit jaar nog toont. De Audi RS 6 Avant trapt de deur open met een 600 pk en 800 Nm sterke mild-hybride V8.

Audi RS 6 Avant

Met vijfentwintig jaar RS-geschiedenis achter zich, is Audi uitgegroeid tot de powerkoning van de stationwagens. De Duitsers beginnen het RS-offensief dan ook zeer sterk. De eerste van de zes uitgemonsterde Audi’s die we dit jaar nog kunnen verwelkomen heeft alles wat je zou verwachten, en wellicht zelfs een beetje meer. Hij is nu namelijk ook deels geëlektrificeerd.

Mild hybride

Naast het extra dikke uiterlijk en de extra grote velgen, kijken we natuurlijk naar de prestaties van deze RS 6 Avant. Die zijn wellicht belangrijker. De nieuwe Audi heeft de bekende 4.0 TFSI V8 in het vooronder gelepeld gekregen. Deze krijgt deze keer hulp van Audi’s 48-volt mild hybride-systeem. Daardoor produceert de combinatie nu 600 pk en 800 Nm.

Audi RS 6 Avant

Indrukwekkende cijfers, maar indrukwekkender is dat het volle vermogen al bij 2.050 toeren beschikbaar is. Daarmee is een 0-100 km/h sprint binnen 3,6 seconden gedaan en duurt het slechts 12 seconden voordat de auto de 200 km/h aantikt. Topsnelheid is elektronisch gelimiteerd op 250 kilometer per uur. Met het optionele ‘dynamic package’ wordt de begrenzer verlegd naar 280 km/h. Met het ‘dynamic plus package’ mag je zelfs de barrière van 300 km/h doorbreken, en dat willen we natuurlijk allemaal met zo’n RS 6.

Naast de brute kracht denkt de Audi RS 6 ook aan het milieu. Dankzij het 48-voltssysteem bespaart de auto volgens de fabrikant 0,8 liter benzine per 100 kilometer. Ook schakelt de helft van de cilinders (2,3,5 en 8) uit als de motor weinig belast wordt.

 

Extra

Voor de rest is de Audi RS 6 Avant natuurlijk precies wat je van een dergelijk model verwacht. Extra breed, extra laag en vooral sportief uitgerust. Met de speciale RS-displays krijgt de bestuurder belangrijke informatie over bandenspanning, koppel, vermogen, olietemperatuur, turbodruk, rondetijden, versnellingsmetingen en g-krachten. Het stuur heeft aluminium schakelpeddels en de sportstoelen zijn standaard omwikkeld in nappaleer en alcantara. Kortom, het ontbreekt de RS 6-eigenaar aan niets. Mocht hij dat wel vinden, dan kan hij er voor kiezen om de auto te laten personaliseren tegen een meerprijs.

De Audi RS 6 Avant kunnen we vanaf begin volgend jaar in Nederland verwachten. Tegen die tijd zullen de prijzen ook bekend gemaakt worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.