Remco Slump
Remco Slump Nieuws 11 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuw wereldrecord! Je raadt nooit hoe snel dit wagentje naar 100 km/h sprint

Dit piepkleine elektrische raceautootje ziet er misschien niet indrukwekkend uit, maar schijn bedriegt. Hier staat de houder van een wereldrecord. Dit is de snelst accelererende elektrische auto ter wereld.

Het naamloze wagentje is het product van het GreenTeam, met daarin twintig studenten van de Universiteit van Stuttgart. Op 23 september heeft een van hen, Diogo Silva, op een testcircuit een recordtijd neergezet: in 1,461 seconden van stilstand naar 100 km/h. Een eerdere poging begin september strandde door technische problemen met de auto.

Eigenlijk was het te koel voor een wereldrecord

De studenten kwamen daardoor bijna in de problemen, want het steeds kouder wordende weer eind september was niet optimaal voor hun elektrische recordbreker. Op 23 september was het eigenlijk te koel voor het autootje, maar toch lukte de recordpoging.

Hennessey wil record breken met de Venom F5 Roadster.

Pk/gewichtsverhouding: 1750 pk per 1000 kg

Het vierwielaangedreven GreenTeam-voertuig weegt minder dan 145 kilo en heeft 245 pk. Met zijn 1750 pk per 1000 kg kan de auto een acceleratie bereiken van 2,5 g. Aan dezelfde soort krachten staan astronauten bloot als hun raket de dampkring weer in raast.

Eerder dit jaar hard in de bandenstapel terecht

Dat een recordpoging niet zonder gevaar is, ondervonden de studenten in juli, toen hun racewagentje tijdens een testrit uitbrak en hard in een stapel banden terechtkwam. De coureur was gelukkig ongedeerd, maar zijn auto niet.

Mercedes-Benz EQXX verbreekt z’n eigen record

GreenTeam heeft record al twee keer eerder gehad

Overigens is het niet de eerste keer dat het GreenTeam het record op zijn naam heeft gezet. In 2012 haalden ze een tijd van 2,681 seconden, die werd verbeterd door achtereenvolgens een team uit Nederland en uit Zwitserland. In 2015 pakten de Duitsers het record terug (1,779 seconden), maar dat werd ze weer ontnomen door de Zwitsers, die 1,513 seconden op de klok wisten te krijgen.

Tesla Model S Plaid gaat in 1,98 seconden naar 100 km/h

Om tot de slot de vergelijking te maken met straatauto’s. De Tesla Model S Plaid haalt een 0-100 km/h-tijd van 1,98 seconden. Een Porsche Taycan Turbo S is 0,8 seconden minder snel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.