Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 17 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Nederlandse overheid biedt een Volvo 850 T-5R aan

Jaarlijks neemt de overheid om tal van redenen auto’s in beslag. Deze worden vervolgens verkocht door het Ministerie van Financiën. Hoewel veel auto’s niet echt de moeite waard zijn, duiken er soms pareltjes op in de showroom van Domeinen Roerende Zaken.

Ditmaal staat er Volvo 850 T-5R te koop. Via de site van de overheid kun je bieden op de auto. Bied je het hoogste bedrag, dan kun je de auto ophalen. Dit bedrag is overigens niet wat je uiteindelijk moet neerleggen voor jouw verse bolide. Bovenop je bieding komt nog 15 procent ‘opgeld’.

Volvo 850

De Volvo 850 is een van de meest geliefde Volvo’s aller tijden. Praktisch, vierkant, oerdegelijk en desgewenst met een heerlijke vijfcilinder aan boord. De vijf-in-lijn is geleverd met een slagvolume van 2,0, 2,3 en 2,5 liter. Zowel de 2,3 als 2,5 werden optioneel met een turbo geleverd. De krachtigste motor ligt in de 2.3 R. Daar is-ie goed voor 250 pk.

Overheid, Volvo 850 T-5R
(Afbeelding: DomeinenRZ)

De voorloper van dit model was de 2.3 T-5R en kwam een jaar eerder uit. Dit model levert 226 pk, maar is in overboost goed voor 243 paardenkrachten. Dit maximale vermogen heeft de bestuurder 30 seconden tot zijn beschikking. Met dan handbak tik je in 7 seconden de 100 km/h aan en stopt het versnellen pas bij 240 km/h.

Veiligheid en een slim design

Naast de heerlijke en degelijke motorisering staat de 850 – evenals andere modellen van Volvo – bekend om z’n veiligheid. Het model was een van de eerste auto’s met airbags tegen een zijwaartse impact. Opvallend is wel dat de Zweden de passagiersairbag niet standaard leverden, maar deze als optie aan te vinken was. Tegenwoordig natuurlijk ondenkbaar, maar de tijden zijn dan ook sterk veranderd.

(Afbeelding: DomeinenRZ)

Nog opmerkelijker is de Cw-waarde van de Volvo 850. Hoewel de koets er alles behalve gestroomlijnd uitziet, heeft de T-5R een Cw-waarde van slechts 0,29. Deze waarde is gelijk aan die van de compacte, huidige en op het oog veel gestroomlijndere Skoda Scala. De aangepaste bumper, sideskirts en spoiler van de T-5R zijn dus niet enkel uit esthetisch oogpunt gekozen.

De Volvo 850 T-5R 2,3 bij de overheid

De Volvo 850 T-5R bij de overheid zal net iets minder soepel door de lucht glijden. De schade aan het spatbord bij het voorwiel komt de stroomlijn niet ten goede. Dit is slechts een van de vele gebruikssporen waarmee het model sinds 1996 is toegetakeld. Jammer is ook dat-ie niet op de iconische vijfspaaks R-wielen staat.

De 2,3-liter vijfcilinder heeft inmiddels 281.928 kilometer achter de rug. Een flinke kilometerstand, maar kenners weten dat deze motoren – mits goed onderhouden – geen moeite hebben om meer dan tien keer de wereld rond te rijden.

Overheid, Volvo 850 T-5R
(Afbeelding: DomeinenRZ)

Of de Volvo 850 bij de overheid goed onderhouden is, vertelt de advertentie je niet. Wel heeft de auto nog apk tot april 2022, iets wat we niet vaak zien bij oudere auto’s die in beslag zijn genomen.

Waarom kwam Volvo met zo’n snelle 850?

Volvo introduceerde de extreme uitvoering van de 850 in een beroemde felgele kleur. Maar waarom bouwde een degelijk merk als Volvo een snelle en opvallende versie van de 850? Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen geeft antwoord op deze vraag in een aflevering van Sjoerds Weetjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.