Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 17 nov 2021
Leestijd: 5 minuten

Zelf racen in een klassieker of youngtimer? Dit is het HARC NK!

Terwijl het Formule 1 seizoen een zinderende ontknoping nadert, breidt het ‘Max Verstappen-effect’ zich inmiddels ook uit in andere takken van de autosport. Bij de HARC bijvoorbeeld.

Foto’s: Arno Lingerak

Of beter gezegd: de wortels van de autosport, want dat is wat de amateurracerij uiteindelijk is. De groeiende populariteit van het zelf racen is duidelijk merkbaar, met almaar groeiende startvelden in vele raceklassen. Nu het autosportseizoen definitief op z’n eind loopt, wordt het tijd om de plannen voor volgend jaar te smeden.

De Historische Auto Ren Club

Wij hebben ons door de Historische Auto Ren Club – ofwel HARC – laten overhalen om eens te proeven van het racen met klassiekers en youngtimers. Als er één fenomeen is dat mogelijk nog harder groeit qua populariteit dan racen, dan is het wel bezig (en dus ook racen) zijn met oudere auto’s. In zekere zin logisch, aangezien er steeds meer ‘racebare’ modellen bij komen. Wellicht heeft het ook te maken met de immer toenemende complexiteit (en kosten) van moderne auto’s. En het feit dat autorijden in het algemeen steeds meer een zielloze, afstandelijke en overgereguleerde bezigheid wordt, waardoor het verlangen opspeelt naar ouderwets alles zelf doen.

Racen tijdens Mazda MX-5 Cup op Zolder | VIDEO

Een andere belangrijke reden om bij de HARC te komen racen, is volgens de organisatie zelf de mores op en naast het circuit. Anders gezegd gaat het bij deze vorm van historische motorsport nog écht om het plezier en niet om eeuwige roem. Zo mag je best op hulp van elkaar rekenen om auto’s te re- en prepareren en is er na afloop van de dag vaak de mogelijkheid om samen te eten en de dag door te spreken. Maar niets moet. Ook niet alles mág, trouwens. De BMW E30 Cup staat er bijvoorbeeld om bekend dat er vaak op het allerscherpst van de snede wordt geraced. Voor wie zoiets zoekt is dat natuurlijk fantastisch. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Denk echter niet dat iedereen de deur wagenwijd voor elkaar opzet, want je moet echt wel hard werken om iemand voorbij te kunnen steken.

Vintage reportage: de speciale edities van de legendarische BMW E30 M3

Instapklasse

De meest toegankelijke vorm van historisch racen in Nederland is zonder twijfel het HARC NK 82-90, waarin – zoals de naam al suggereert – wordt gereden met auto’s die tussen 1982 en 1990 zijn gehomologeerd. Daaronder vallen allerlei auto’s die al sinds mensenheugenis graag geziene gasten op het circuit zijn. Zo zien we in de startlijst onder andere een Alfa Romeo 75, een Toyota Starlet, een Porsche 944 en een Volkswagen Scirocco voorbijkomen. Maar ook de voor ons welbekende Mazda MX-5 NA, en de BMW E30 325i waarvan er dit weekeinde eentje voor ons was geprepareerd door de gekende race-BMW specialist Auto Molenaar uit Heerhugowaard.

Met vrijwel alle auto’s uit deze periode kun je naast een seizoen racen bij de HARC, ook terecht in allerlei andere kampioenschappen. Maar voor de HARC dient de auto in elk geval te beschikken over een ‘HTP’ ofwel historisch technisch paspoort. In de historische rensport keurt men namelijk niet alleen op veiligheid, maar ook op originaliteit. Auto’s mogen alleen worden aangepast met onderdelen die in de oorspronkelijke FIA-homologatie zijn beschreven. Op deze manier blijft het talent en niet de portemonnee van de bestuurder de belangrijkste factor. Ook maakt deze manier van werken het mogelijk om auto’s van uiteenlopend pluimage in één competitief veld te verenigen. Waarbij elke auto een eigen set sterktes en zwaktes heeft die op verschillende circuits en onder verschillende omstandigheden tot andere uitslagen kunnen leiden.

BMW E30 325i, of…?

Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil, maar een volledig opgebouwde MX-5 of 325i heb je al voor 10.000 euro in de schuur staan. Van de grond af aan een BMW E30 M3 naar volledige fabrieksspecificaties opbouwen, kan goed het twintigvoudige kosten. Geen zin om zelf te sleuren en sleutelen? Reken dan bijvoorbeeld bij Auto Molenaar op een milletje of 10 voor een compleet verzorgd seizoen in een gehuurde E30 325i, zoals ons voor deze race ook werd gegund. Hoewel ook daarin verschillen in zijn. Voor deze BMW zijn namelijk zowel een Groep A als een Groep N homologatie beschikbaar, waarbij Groep N staat voor ‘zo goed als standaard’, terwijl Groep A diverse modificaties van onderstel en aandrijflijn toestaat.

Twee ogenschijnlijk kleine aanpassingen, die evenwel resulteren in een circa vijf seconden snellere rondetijd op Zandvoort. Het motorgewicht in de neus is nog steeds aanwezig in een Groep A 325i, maar met een graadje of vijf camber op de vooras niet meer op een hinderlijke manier. Het korte sperdiff geeft je veel meer koppel op de achterwielen om je de hoek om te duwen, zodat 170 pk en 222 Nm precies genoeg zijn om de Hankook racebanden tot in z’n vier aan het slippen te krijgen. Dan heb je altijd dat fijne gevoel van een auto die je zet en corrigeert met het stuur, maar stuurt met het gas. Zelden een auto gereden die zich zo mak naar de limiet laat leiden, maar daar aangekomen alles van de bestuurder vraagt om die laatste seconden en tienden eruit te wringen.

HARC NK 82-90

In de begeleidende video vatten we het complete raceweekend in een paar minuten voor je samen, zodat je een idee krijgt van hoe lastig het ook alweer is om de limiet op te zoeken in een auto zonder enige vorm van rij-assistentie. We laten je daarom tevens alle fouten zien die nodig waren om de BMW helemaal onder de knie te krijgen. Maar ook de hectiek van het doorkomen van de eerste ronde en het niveau van de competitie in het HARC NK 82-90. Kijk en geniet, en denk alvast na over welke auto uit de periode 1982 tot en met 1990 je zelf het liefste op de grid zou zetten! Kijk voor meer info op: www.harc.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.