Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 27 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders zuinig? Belgen tanken ineens massaal in Nederland

In de grensgebieden rijden Belgen naar Nederland om te gaan tanken. Niet voor benzine of diesel, maar voor CNG (aardgas). En zij maar zeggen dat Nederlanders zuinig zijn.

Hebben ze ook wel een punt hoor. Al jaren rijden Nederlanders in de grensgebieden naar Duitsland of België om geld te besparen op een tankbeurt, en dat is zeer lonend. Opvallend is dat nu Belgen zelf ook een oversteek maken om geld te besparen op brandstof, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Belgen tanken massaal aardgas in Nederland

In 2018 kostte een kilogram CNG nog minder dan 1 euro in België. Inmiddels zijn onze zuiderburen bij het tanken meer dan 4,30 euro kwijt per kilogram, amai. In eerste instantie geen zotte prijsstijging, alle brandstoffen zijn immers een stuk duurder geworden.

Torenhoge benzineprijzen, hoe snel verdien je een LPG-installatie terug?

Toch is er bij CNG in België iets aparts aan de hand. De overheid heeft wel de belastingen op benzine en diesel teruggeschroefd, maar niet de belastingen op aardgas. De Nederlandse overheid deed dit wel. De prijs in ons land ligt met 1,89 per kilogram een stuk lager en dus komen de Belgen in Nederland tanken.

Waarom Nederland goedkoper is met CNG

De Belgische overheid doet dit niet om de CNG-rijder te pesten – het is immers een veel schonere brandstof dan benzine of diesel – maar ze kunnen daar simpelweg de prijs van CNG niet reguleren. België is sterk afhankelijk van de prijs van aardgas op de internationale markt en die prijs is enorm gestegen.

2023, Benzine, accijns, prijs, diesel, brandstof, tanken
Diesel tanken (geen CNG).

Nederland en Duitsland kunnen CNG goedkoper aanbieden, doordat Biogas lokaal geproduceerd wordt. Het enige dat België kan doen om de prijs van aardgas enigszins te doen dalen, is door te stoppen met belasting heffen over de brandstof. Ook dan zal Nederland nog een stuk goedkoper zijn.

Koopwijzer: occasion Opel Astra (K) (2015-heden)

CNG-auto’s hebben vaak ook een benzinetank aan boord, waarom tanken de Belgen dan geen benzine? Omdat de benzinetank in een aardgas-auto vaak erg klein is, veelal zo’n 10 liter. Echt ver kun je dus niet komen op benzine.

Belgen willen van CNG-auto’s af

Voor de Nederlanders en Duitsers biedt de torenhoge aardgas-prijs in België wellicht kansen. Je kan bij onze zuiderburen zeker en vast een CNG-auto voor een prikkie op de kop tikken, invoeren en hier spotgoedkoop gaan rijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.