Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 2 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederland telt nu meer campers en caravans dan ooit tevoren

Nederland telt nu meer campers en caravans dan ooit tevoren. Van januari tot en met mei werden maar liefst 20.141 nieuwe en tweedehands kampeerauto’s en caravans afgeleverd, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Bovag en RDC. Dat is een toename van ruim 42 procent ten opzichte van de eerste vijf maanden van 2020.

Nederland is van oudsher een caravanland, maar onlangs werd al duidelijk dat er een verschuiving plaatsvindt in de wereld van kamperen. Steeds meer Nederlanders kopen namelijk een camper in plaats van een caravan. Tot en met mei verkocht de vakhandel een recordaantal van 1655 nieuwe en 7677 tweedehands campers, in beide gevallen ruim 60 procent meer dan een jaar eerder.

Tweedehands campers en caravans

Vooral in de occasions zien we een enorme stijging van campers ten opzichte van caravans. Waar het dus in de eerste vijf maanden om 7677 tweedehands campers ging, ging het bij de tweedehands caravans om een aantal van 6640. Toch was dat nog wel een stijging van ruim 25 procent ten opzichte van 2020.

ANP: Remko de Waal

Massaal naar de camping

Sinds 2009 zijn er niet zoveel gebruikte caravans door de vakhandel verkocht. De afzet van nieuwe caravans is ook aan een flinke comeback bezig, getuige de groei van ruim 34 procent in vergelijking met de periode januari tot en met mei 2020. De laatste keer dat Nederlanders meer dan 4000 nieuwe caravans in de eerste vijf maanden van een kalenderjaar kochten, was in 2012.

Tien vragen die je moet kunnen beantwoorden voordat je een camper koopt

Dat de camper- en caravanverkoop zo enorm is gestegen in de afgelopen maanden betekent volgens Bovag één ding: Nederlanders gaan deze zomer massaal naar de camping. Afgelopen jaar was als gevolg van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen al duidelijk dat kamperen de ultieme oplossing bood voor vakantie in een eigen ‘bubbel’. Vooral toen het sanitair op campings gesloten was, bleken caravans en campers met eigen voorzieningen razend populair.

Campers

Meer campers en caravans dan ooit

Door het recordaantal verkochte campers en caravans in de eerste vijf maanden van dit kalenderjaar telt Nederland intussen meer campers en caravans dan ooit. Op 1 juni stonden er 568.722 geregistreerd. Dat zijn er zo’n 17.500 meer dan anderhalf jaar geleden. Bovendien is afgelopen maand de 150.000e kampeerauto in Nederland geregistreerd. Tien jaar geleden bedroeg dat aantal nog niet eens de helft.

Campers steeds populairder: dit zijn de nieuwste trends

Autovisie ging onlangs nog in gesprek met Bovagover de nieuwste trends in de camperwereld. Toen kwam duidelijk naar voren wat dé trend van 2021 is: de buscamper. “De buscampers zijn erg in trek. Dan heb je het over een Volkswagen-busje dat je kant-en-klaar als camper uit de fabriek kan krijgen, de California. Die kost nog steeds minimaal 60.000 euro. Maar ook Fiat Ducato’s zijn populair. Gewone busjes die van binnen helemaal omgebouwd zijn tot camper. Ze zijn compact, je kan er vrijwel overal mee komen. En je hebt er geen apart rijbewijs voor nodig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.