Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 30 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

5 must-haves: NAMAC modelauto van het jaar en meer!

Autoliefhebberij, het draait om zoveel meer dan alleen auto’s. Of je nu racet op het circuit of modelauto’s spaart, binnen de autowereld vind je verschillende hobby’s. Wij selecteren vijf toffe must-haves voor jou als autofanaat.

Selfcare was booming in 2020, en dat zal dit jaar niet gaan veranderen. Dus verwen jezelf, maar denk als het even kan ook aan de wereld. Bijvoorbeeld een enorme televisie zoals we die vorige week lieten zien, of met schoenen van paddenstoelenleer.

Bro.do x Mylea Better Shoes €130,-

De tijd dat voor een mooi stukje leer een dier moet sterven, loopt op z’n einde. De alternatieven schieten letterlijk als paddenstoelen uit de grond. Een biotechbedrijf uit Indonesië is er namelijk in geslaagd om leer te maken van paddenstoelen. Dit geeft een unieke look en is aanzienlijk beter voor het milieu. Zo is er 99% minder water nodig om het te maken en is het veel sneller biologisch afbreekbaar. En dit alles zonder in te leveren op de voordelen van leer. Je kunt er dus gewoon een heel vette sneaker van maken. Zoals deze. 

Aarke Carbonator II €180,-

Water met bubbeltjes kun je in de supermarkt kopen, maar je kunt ook thuis je kraanwater een upgrade geven. Dit doe je met een zogenaamde carbonator. Dit is beter voor het milieu en scheelt je een hoop gesjouw met flessen. Het enige nadeel is dat deze apparaten vaak geen sieraad zijn voor je keuken. Tenzij je voor de Carbonator II van Aarke kiestAarke is een Zweeds bedrijf en dat zie je terug in hun producten. Strak, stijlvol en minimalistisch. Dit maakt de Aarke Carbonator op alle fronten een waardevolle aanwinst voor je keuken of huisbar. 

Miniatuurauto van het Jaar: Commer ‘Ecurie Ecosse’, CMR, 1:18  €243,-

Leden van de vereniging NAMAC, gedreven verzamelaars van miniatuurauto’s dus, hebben via een voorselectie hun keuze kenbaar gemaakt voor de ‘Miniatuurauto van het Jaar 2021’, waarbij de betreffende modellen uiteraard in 2020 zijn verschenen. Deze diepblauwe Commer racewagentransporter van Ecurie Ecosse kreeg het grootste aantal stemmen en dus de felbegeerde titel. De unieke vrachtwagen, overigens gebaseerd op een buschassis, bestaat nog steeds en is een graag geziene gast bij historische racemeetings. Er bestaan in verschillende schalen al meer miniaturen van deze Commer, maar CMR maakt er mede door de grote schaal 1 op 18 een waar spektakelstuk van. Erg fraai gedaan, aansprekend onderwerp en dus een terechte winnaar. De Jaguar D-type als ‘lading’ hoort er uiteraard niet bij, maar ja, die wil je er wel bij hèbben! 

NAMAC Auto van het Jaar

Renault DeZirNorev, 1:18 €65,-

Klassieke sportwagens worden veel verzameld, maar het is een fijne gedachte dat er ook in de toekomst nog bloedmooie auto’s kunnen ontstaan. Laat een begenadigd ontwerper zijn gang gaan en het resultaat kan heel fraai zijn. Neem bijvoorbeeld de Renault DeZir, met volledig elektrische aandrijving, uiteraard ontworpen door onze landgenoot Laurens van den Acker (geen familie!). De DeZir stamt al uit 2010. Kom op Renault, waar wachten we op? Norev maakt nu een heel fraai 1 op 18-miniatuur van dit studiemodel, met onder meer waarheidsgetrouw openende vleugeldeuren.  

Renault DeZir

Mercedes-Benz 540K ‘Fréjat’Autopioneer, 1:43 €260,-

Serieus miniatuurauto’s verzamelen is véél meer dan ‘autootjes in een kast zetten’: veel tegenwoordige miniaturen zijn driedimensionale stukjes autohistorie, zelfs als het om nieuwe auto’s gaat. Het Duitse Autopioneer haalt vaak de meest onverwachte zaken boven water. Deze unieke Mercedes-Benz 540K is er zo een. De auto is eerst met een normale fabriekscarrosserie in 1939 in Zweden afgeleverd, maar is in 1947 verbouwd door de knap onbekende Franse carrosseriebouwer Fréjat. Er is nooit een tweede exemplaar verbouwd en déze ging via Venezuela en de USA terug naar Zweden… waar hij een nieuwe fabriekscarrosserie kreeg. Er bestaan maar twee oude foto’s van de auto met de Franse look, aan de hand waarvan Autopioneer dit fraaie miniatuur maakte. De oplage omvat slechts vijftig stuks, dus… voor de echte ‘MB-Liebhaber’.

Ga voor veel meer actueel miniatuurautonieuws naar www.namac.nl. Uiteraard is elke verzamelaar van miniatuurauto’s lid van de NAMAC!

Deze pagina kwam tot stand in samenwerking met Manners.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.