Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 21 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Zet je schrap morgen: ellenlange files verwacht door protest boeren

Weggebruikers moeten woensdag rekening houden met een zeer zware ochtend- en avondspits, waarschuwt Rijkswaterstaat. Dat komt door de aangekondigde manifestaties van de boeren.

Ook buiten die spitstijden kan het extra druk zijn op de snelweg. Wie thuis kan werken, doet er verstandig aan dit ook te doen, zegt Rijkswaterstaat. Ook de ANWB waarschuwt voor forse verkeershinder.

Meeste file in midden en oosten van het land

Rijkswaterstaat verwacht de meeste gevolgen in het midden en oosten van het land. Maar ook bijvoorbeeld rondom Den Haag kan er verkeershinder zijn. De ANWB voorziet forse verkeershinder op de A1, A30 en A12. “Het advies is dan ook voortdurend de actuele verkeerssituatie te volgen of woensdag als reisdag te mijden”, meldt de verkeersdienst.

Op verzoek van de politie zijn woensdag vanaf 06.00 uur de op- en afritten van afslag 17 van de A1 bij Stroe afgesloten. Dat is de aansluiting met de N310 waar veel extra verkeer wordt verwacht voor de grote manifestatie. Rijkswaterstaat zet extra weginspecteurs en wegverkeersleiders in. Zowel op de weg als vanuit de verkeerscentrale is dan in te spelen op ontwikkelingen op de snelwegen.

Trekkers mogen niet op de snelweg rijden. De politie kan hierop handhaven en in overleg met de politie kan Rijkswaterstaat extra maatregelen nemen om de situatie zo veilig mogelijk te houden.

Boeren willen stevige acties

De boeren demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) maakte vorige week bekend dat de uitstoot fors omlaag moet, zodat de natuur kan herstellen. Dat heeft grote gevolgen voor agrariërs. Van der Wal werd thuis door diverse boeren opgezocht. Politici en veel mensen op sociale media spraken daar schande van. Niet alle boeren waren over de protestactie bij de minister te spreken, net als Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging.

Protestclub Farmers Defence Force wil stevige acties. Voorman Mark van den Oever zei in een interview met De Volkskrant desnoods de voedselvoorziening te blokkeren, snelwegen af te zetten, nog meer ministers thuis op te zoeken en als het moet heel Schiphol plat te leggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.