Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 5 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Mini’ maakt grootste model nóg groter, dit is de nieuwe Countryman

Mini geeft beelden en specificaties vrij van de nieuwe Countryman. Het model wordt enkel nog met een elektrische aandrijflijn geleverd en in de BMW-fabriek in het Duitse Leipzig gebouwd. De EV is nu nóg groter dan zijn voorganger.

De nieuwe Mini deelt het platform met de BMW iX1, die in dezelfde fabriek van de band rolt. Toch moet de Brits-Duitse EV anders sturen dan de elektrische X1. Het merk gaat voor het ‘go-kart-gevoel’.

Groter en volledig elektrisch

In eerste instantie komt de nieuwe Mini Countryman op de markt met een 140 kW (191 pk) elektromotor op de vooras. Later zal er ook een vierwielaandrijver op de markt komen met een elektromotor op de voor- en achteras. Samen leveren deze elektromotoren 230 kW (313 pk). Dit maximale vermogen haal je enkel in overboost. Er is constant 270 pk beschikbaar.

Welke versie je ook kiest. De Countryman beschikt altijd over een accupakket met een nettocapaciteit van 64,7 kWh. Hiermee kom je volgens schattingen zo’n 450 kilometer ver. De nieuwe Countryman is 13 centimeter langer en 5,6 centimeter hoger dan zijn voorganger. De wielbasis is hetzelfde gebleven.

Het laden van het accupakket kan met 130 kW, net als bij de BMW iX1. Hoewel dit niet erg snel is, belooft BMW dat de laadcurve erg vlak is. Hierdoor haal je snel de maximale laadsnelheid en neemt deze wanneer de accu bijna vol is niet extreem af.

Mini Countryman JCW

Het prijskaartje van de nieuwe Mini Countryman, is nog onduidelijk. Ook weten we nog niet of John Cooper Works zich zal vergrijpen aan de EV. De vorige generatie Countryman JCW leverde 231 pk en dat is genoeg om Autovisie-redacteur Dries van den Elzen aan het lachen te krijgen op de wegen van de rally van Monte Carlo. Hoe deze duurste Countryman presteert, zie je in onderstaande video.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Mini 1000 E Check Mate (1990) – Uw Garage

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.