Autovisie
Autovisie Nieuws 21 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Mini Cooper S met stickersetje voor memorabele Paddy Hopkirk

Mini staat maar weer eens stil bij het heuglijke feit dat het Engelse merk in 1964 voor de eerste maal de Rally van Monte Carlo op zijn naam schreef. Onder de noemer Paddy Hopkirk Edition brengt Mini een speciale editie die refereert aan de legendarische rallywinnaar van 56 jaar geleden.

Met startnummer 37 verscheen Paddy (Patrick) Hopkirk samen met navigator Henry Liddon in 1964 aan de start van de beroemde en veeleisende rally. Datzelfde nummer siert nu de flanken van de Mini Paddy Hopkirk. De uitwerking van de bestickering is iets anders. Eigentijdser, zeg maar. De aanduiding is aangebracht op een rode kleur, Chili Red genaamd. De rally-auto van destijds was eveneens rood uitgevoerd. Net als het hommagemodel had-ie een wit gelakt dak, waar dan geen zoeklamp op is geplaatst. Ook de special edition staat op zwarte wielen. Afhankelijk van de wens van de koper meten ze 17- of 18-inch lichtmetaal, waarbij het wielontwerp en kleurstelling respectievelijk Track Spoke Black en Cross Spoke Jet Black is.

Verstopt kenteken

De zwarte tint keert op meer elementen van de hatchback terug. Zo zijn de grille-omlijstingen zwart, iets wat op het origineel niet het geval is, de luchthapper in de motorkap, achterklep-ontgrendeling en de tankdop. Iets wat ook niet origineel is, is de enkele witte motorkapstriping. Mini voegt dat er aan toe. De fabrikant gaat er overigens speels mee om, want wie goed kijkt ziet in de brede witte streep’33 EJB’ staan. Dat is het oorspronkelijke nummerbord van de racewinnaar. Op de rallyauto schitterde het kenteken op de voorzijde van de motorkap, witte letters op een zwarte achtergrond.

1964-winnaar

Mini kleedt de Paddy Hopkirk Edition verder aan met verschillende verwijzingen naar de coureur. Zo staat op de C-stijl een plaquette met de naam van de 1964-winnaar en schittert zijn naam ook op de achterklep, sierlijsten op de dorpel en het dashboard. De sleutel krijgt een omhulsel mee met de aanduiding 37.

192 en 231 pk

De Mini Paddy Hopkirk Edition komt in enkele landen op de markt. Hij verschijnt altijd met een geblazen 2,0-liter motor, die afhankelijk van de uitvoering (Cooper S en Cooper S John Cooper Works) 192 of 231 pk levert. Prijzen zijn nog niet bekend.

Drie overwinningen

Patrick Hopkirk – roepnaam Paddy – was niet de enige winnaar van de Rally van Monte Carlo in een Mini. Het succes van de toen 30 jaar oude Hopkirk werd in 1965 en 1967 herhaald met toen achtereenvolgens Timo Mäkinen en Rauno Aaltonen (met navigator Henry Liddon) achter het stuurwiel. Aaltonen eindigde overigens in 1963 als derde met de Mini Cooper S.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.