Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 8 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Met deze fabriek wil Nissan elektrische auto’s een stuk voordeliger maken

Elektrische auto’s zijn nog altijd heel duur, en dat komt onder andere door de batterijen die ze gebruiken. Nissan wil daar met deze fabriek verandering in aanbrengen.

Vandaag deelt Nissan namelijk de eerste details van een nieuwe productiefaciliteit, waar het voornemens is om solid state-batterijen te gaan maken. Het gaat nu nog om een pilot, maar Nissan zegt vanaf 2024 actief te zijn op het gebied van die accutechnologie in de fabriek in Yokohama.

Prijs per kilowattuur

Het is met name de prijs per kilowattuur die flink moet dalen om batterijen goedkoper te maken. Momenteel kost een kWh zo’n 100 dollar, maar Nissan gelooft dat het die prijs kan laten dalen naar 75 dollar in 2028. Kort daarna kost een kWh volgens Nissan nog 65 dollar. Daarmee worden auto’s net zo duur of goedkoop als auto’s met een verbrandingsmotor, zo stelt de autobouwer.

Er zitten uiteraard meer voordelen aan dergelijke solid state-batterijen. Zo hebben ze een hogere energiedichtheid en nemen ze dus minder ruimte in beslag. Bovendien moeten ze lichter zijn dan de nu gebruikelijke litium-ion-batterijen. Ook kent een solid state-batterij kortere laadtijden.

Eerste auto vanaf 2028

Concreet komt de eerste Nissan met een solid state-batterij rond het jaar 2028 op de markt. We moeten er dus nog even op wachten. Wel stelt de autobouwer dat het de nieuwe batterijen ‘in een breed scala van voertuigen’ kan gaan gebruiken, waaronder pick-ups.

Nissan is niet de enige partij die zich bezighoudt met de technologie. Tal van fabrikanten, waaronder Toyota en Stellantis, werken hard om de technologie te ontwikkelen. Het Chinese Nio zegt echter volgend jaar al een solid state-batterij te introduceren. Die heeft een capaciteit van 150 kWh en maakt het mogelijk om met de grote ET7 1000 kilometer te rijden. Vorige week gaven verschillende Nio-medewerkers tegenover Autovisie nog aan dat die batterij volgend jaar écht komt. Lukt het Nio, dan zijn ze veruit de eerste fabrikant die op grote schaal en solid state-batterij gaat uitleveren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.