Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 2 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

Mercedes-AMG heeft Project One onder kopers verdeeld

De 274 kopers wereldwijd van de Project One zijn bekend. Mercedes-AMG heeft echter meer mensen moeten teleurstellen dan mogen verrassen. Nu ja, de personen die naast de Project One grijpen zijn door Mercedes-AMG ook verrast.

De autobouwer heeft namelijk alle personen die interesse in een van de 274 exemplaren van de 2.275.000 euro kostende Mercedes’ hypercar hadden een brief gestuurd. En die per post verstuurde afwijzing is bij veel van de Nederlandse potentiële kopers verkeerd gevallen. Anders gezegd, zij zijn verrast door de reden van afwijzing. In de universele brief, die door de CEO en marketing-directeur van Mercedes-Benz Nederland zijn ondertekend, wordt als reden voor de afwijzing “de duur en intensiteit van de klantrelatie en de omvang van het Mercedes-wagenpark” opgegeven. De importeur stelt direct daarna dat de klant mogelijk alsnog in aanmerking kan komen voor de hypercar wanneer “tegen de huidige verwachting in additionele allocatie van de hypercar vrijkomt”.

“Vooraf bekend”

“Als je vooraf al die eisen aan je kopers stelt, laat mij dan niet invliegen naar een van de evenementen waar de auto aan potentiële kopers wordt getoond”, aldus een van de geïnteresseerden, die kosten voor de reis naar de presentatie heeft gemaakt. “Ik heb vooraf heel mijn wagenpark bij Mercedes moeten opgegeven en moeten aantonen dat ik geen handelaar of speculant ben.” Volgens de autoverzamelaar was binnen AMG allang bekend wie de Project One zouden krijgen.

Verdeelsleutel

Volgens de woordvoerder van de importeur was de wereldwijde belangstelling voor de Project One groter dan het aantal beschikbare auto’s. “De keuze naar wie de auto’s uiteindelijk gaan, is gemaakt door AMG in overleg met de importeurs”, aldus de zegsman van Mercedes-Benz Nederland. “Dat er een relatie tussen de geïnteresseerde en AMG is, speelt mee, maar is niet doorslaggevend geweest.” Volgens de woordvoerder is door de grote interesse wereldwijd door de fabriek besloten om de auto’s per land te verdelen. Nederland krijgt er een paar, maar “niet in de zin van twee.“ Dat impliceert dat het er drie zijn, maar naar verluidt komt er slechts één.

Geheimhoudingsverklaring

Mercedes-Benz heeft alle gefortuneerde bezoekers aan de evenementen in onder andere Genève en Affalterbach een geheimhoudingsverklaring laten tekenen over de details van de Project One-hypercar. De fabrikant toont de sportwagen met Formule 1-techniek half september op de IAA-autoshow in Frankfurt voor het eerst aan het grote publiek. De productie vangt vervolgens in 2019 aan. Gedurende een periode van achttien maanden zullen de 274 auto’s worden vervaardigd. De laatste auto zal in 2020 worden gemaakt.

Wachttijd

Mercedes-AMG bouwt slechts 274 stuks, omdat het bedrijf met dat volume de auto binnen een redelijke termijn kan vervaardigen en leveren. “We vinden dat een wachttijd van 18 maanden is te overbruggen. Wanneer je langer op je auto moet wachten, verlies je momentum en de interesse van de koper”, zo liet AMG-baas Tobias Moers eerder aan Autovisie weten.

Formule 1-techniek

De Project One beschikt over de techniek van de Formule 1-auto. De auto heeft een hybride-aandrijflijn, die echter is aangepast voor gebruik op de openbare weg. Desalniettemin dient het blok na 50.000 kilometer grondig gereviseerd te worden. De tweezits sportcoupé zal deels in Engeland bij de F1-renstal worden gemaakt, deels in de Duitse Mercedes-fabriek.

“Iedereen betrokken bij project Mercedes hypercar”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.