Autovisie
Autovisie Nieuws 3 aug 2017

Vernieuwde Ford Mustang GT ook stil te starten

Geen woest gebulder van een atmosferische 5,0 liter V8 meer vroeg in de ochtend. De vernieuwde Ford Mustang GT krijgt een speciale modus waarmee je de buren te vriend kunt houden als je een keer vroeg van huis moet.

Decibellen

Meer uitlaatgeluid, dat was een van de doelen bij de ontwikkeling van de vernieuwde Ford Mustang GT. De auto is daarom optioneel uit te rusten met een actief uitlaatsysteem. Twee kleppen in het uitlaatsysteem zorgen ervoor dat de motor vrijer kan ademen en de 5,0 liter V8 dus veel beter hoorbaar is. Leuk voor de bestuurder en voor andere autoliefhebbers, wat minder voor de buurt die elke ochtend precies weet wanneer je van huis gaat. Dezelfde kleppen die ervoor zorgen dat hij méér geluid produceert, kunnen omgekeerd ook zorgen voor minder geluid. Ford rust de auto daarom uit met een ‘Quiet Mode’. Daarmee produceert hij 10 dB minder geluid bij het starten dan eerst.

Programmeren

Intern noemt Ford de modus de ‘Good Neighbor Mode’, oftewel de Goede Buur Modus. Het idee komt van Steve von Foerster, de voormalige ontwikkelingsbaas van aandrijflijnen bij Ford. Op een ochtend stapte hij in zijn Mustang GT350 en reed de straat uit. Een buurman was het dusdanig beu dat hij de politie belde om te klagen over het geluid. Voor Von Foerster reden om zijn idee voor te stellen aan de ontwikkelingsafdeling van Ford. Om ervoor te zorgen dat je hem niet elke keer handmatig moet instellen, kun je de modus ook instellen op tijd. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat hij van 8 uur ‘s avonds tot 9 uur ‘s ochtends altijd stil moet starten.

Vernieuwde Ford Mustang krachtiger en sneller