Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 31 okt 2016
Leestijd: 2 minuten

“Iedereen betrokken bij project Mercedes hypercar”

Het belooft een van de meest exclusieve, meest bijzondere Mercedessen ooit geproduceerd te worden, de nieuwe hypercar die nog in dit decennium op de markt moet komen. Designer Gordon Wagener en zijn team mogen volledig los gaan op de auto, aangezien hij nergens op gebaseerd wordt.

“Dit is het coolste project voor de designafdeling ooit”, lacht een vrolijke Gorden Wagener. “We hebben veel gave auto’s ontworpen, maar bij deze auto is er geen bestaand platform, zodat we volledig onze gang kunnen gaan in het design en in de ontwikkeling.” Waar sommige auto’s wel eens techniek aan boord hebben die gebaseerd is op die van de Formule 1, gaat Mercedes een stap verder. Tobias Moers, de topman van Mercedes-AMG, heeft namelijk aangekondigd dat een 1,6 liter V6 turbomotor voor de aandrijving zorgt. Juist ja, de motor die de afgelopen seizoenen de Formule 1 domineert. Voor straatgebruik zal hij iets geciviliseerder worden afgesteld, maar volgens Moers moet hij nog altijd enorm hoogtoerig worden. De toerenbegrenzer zal pas bij ongeveer 11.000 toeren ingrijpen. Ter vergelijk: in de Formule 1 gaat hij door tot 15.000, maar trekken coureurs meestal door tot 12.500-13.000 toeren.

Mercedes AMG Hypercar

 Aerodynamica en gewicht

Ondanks alles moet het wel een straatlegale auto worden. Dat vraagt om een heel andere aanpak dan bij een racewagen. Wagener: “Bij een racewagen draait het onder meer om de aerodynamica, gewicht en de gewichtsverhouding. Je moet een hoop beslissingen nemen om tot de ideale racewagen te komen.” Een ding speelt daarin echter nooit een rol volgens de designer: functionaliteit. Toch moet de nieuwe hypercar ook over drempels kunnen rijden en moet hij plaats bieden aan twee personen en bagage.

LEES OOK: MERCEDES-AMG KOMT MET FORMULE 1-ACHTIGE SUPERCAR

Andere wereld

Volgens Wagener staat ons in elk geval een grote verrassing te wachten. “Vergeet wat je weet van hypercars van andere merken. Hij heeft niets met bestaande productieauto’s van doen en komt er echt uit te zien alsof hij van een andere wereld komt.”

Iedereen

Een andere hooggeplaatste functionaris binnen AMG laat aan Autovisie weten dat het geen klein project is. “Iedereen binnen AMG is bij de ontwikkeling van de hypercar betrokken”, legt hij uit. “Ook de heren in Engeland (waar de Formule 1-tak is gevestigd, red.). Ik kan er nog geen uitspraken over doen, maar het wordt een sensationele auto.” De persoon bevestigt dat de hypercar racegenen krijgt, maar houdt het bij een glimlach als hem wordt gevraagd of de hypercar niet een voorbode van een nieuwe racewagen is. Als je de profielschets bekijkt, lijkt de hypercar namelijk op een Le Mans-racewagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.