Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 1 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Max Verstappen verliest leiding in WK na slopende race in Hongarije

Max Verstappen is na een incidentrijke Grand Prix van Hongarije op de Hungaroring de leiding in de WK-stand kwijtgeraakt aan de Brit Lewis Hamilton. In de race, verrassend gewonnen door de Fransman Esteban Ocon vlak voor Sebastian Vettel, finishte de Nederlander op een 10e plaats.

Hamilton werd 3e en staat nu op 192 punten in het klassement, tegen 186 voor Verstappen. Hamilton had lang de snelste ronde, maar zag dat extra punt aan het slot van de race nog afgepakt worden door Pierre Gasly.

Max Verstappen had geen geluk bij start

Verstappen had net als bij de vorige race op Silverstone geen geluk bij de start van de race. Op een natte baan waren veel botsingen in de eerste bocht. Verstappen was prima weg en had de voor hem gestarte Valtteri Bottas al ingehaald toen Bottas bij Lando Norris achterop botste. Norris ramde op zijn beurt de zijkant van Verstappen. Bottas knalde ook Verstappens teamgenoot Sergio Perez van de baan. Zowel de Fin als de Mexicaan viel uit. Ook Charles Leclerc in de Ferrari en Lance Stroll vielen uit. Veel andere auto’s liepen schade op. Ook Lando Norris kon bij de herstart niet verder.

De schade aan de auto van Verstappen was aanzienlijk. Hij moest een extra pitstop maken. De race werd tijdelijk stilgelegd omdat er veel wrakstukken op de baan lagen. Verstappen moest de race op de 13e plaats hervatten. Lewis Hamilton, die vanaf pole vertrok, lag aan de leiding.

Herstart

Hamilton stond echter als enige op de grid bij de herstart, omdat alle andere coureurs in de opwarmronde voor de herstart van banden gingen wisselen vanwege de bijna droge baan. Dat bleek de juiste keuze. Door de blunder belandde Hamilton even op de laatste plaats na zijn bandenwissel.

Hoewel Verstappen de race kon hervatten, was er zichtbare schade aan zijn auto die hem ook hinderde om zich nog in de strijd om voor de podiumplaatsen te mengen. Hij reed lange tijd buiten de punten maar wist uiteindelijk nog 1 punt aan zijn totaal te te voegen. Hij moest in totaal vijf keer naar de pits. De technici wisten een van zijn bandenwissels te doen in 1,8 seconde, volgens Red Bull een nieuw snelheidsrecord.

Crash

Verstappen startte zondagmiddag met een nieuwe motor in zijn Red Bull. Na de kwalificatie van zaterdag werd alsnog een probleem ontdekt. Volgens Honda mogelijk een gevolg van de crash van twee weken eerder in de Grote Prijs van Groot-Brittannië op Silverstone.

Organisatie Nederlandse GP in Zandvoort hoopt nog altijd op volle tribunes

De mechanische ingreep had geen consequenties voor de startpositie van de Nederlander. Hij noteerde in de kwalificatie de derde tijd. De Formule 1 gaat na een zomerstop van vier weken verder op 29 augustus met de Grote Prijs van België op het circuit van Spa-Francorchamps. Een week later is de GP van Nederland op het circuit van Zandvoort.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.