Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 9 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Max Verstappen opnieuw wereld­kampioen: ‘Ongelooflijk, natuurlijk!’

Max Verstappen is na de Grote Prijs van Japan uitgeroepen tot wereldkampioen in de Formule 1. Dat gebeurde na veel verwarring over de puntentelling na zijn twaalfde zege van het seizoen. Het is zijn tweede wereldtitel in de Formule 1.

De race in Japan werd na twee ronden al stilgelegd na diverse crashes in de openingsfase. De regen bleef daarna gestaag vallen. Vanwege zware regenval was er een onderbreking van twee uur en kregen de coureurs uiteindelijk 40 minuten de tijd om te racen op de drijfnatte baan. Verstappen won de ingekorte race met overmacht.

Tóch meer dan benodigde punten voor Max Verstappen

Volgens de vele volgers van de Formule 1 zou de coureur van Red Bull niet de volle punten krijgen en kon hij de titel nog niet binnenhalen, maar de internationale autosportfederatie FIA kende zeer verrassend toch volledige punten toe.

Omdat zijn rivaal Charles Leclerc van Ferrari na de race door een tijdstraf terugviel van de tweede naar de derde plaats, bleek Verstappen ineens toch meer dan de benodigde punten te hebben vergaard om voor de tweede keer tot wereldkampioen te worden gekroond.

Verwarring alom

Na zijn race wist Max Verstappen het zelf ook even niet meer. Tijdens de interviews kort na de door hem gewonnen Grote Prijs van Japan kreeg de Nederlander te horen dat hij zijn tweede wereldtitel binnen heeft omdat Ferrari-coureur Leclerc een tijdstraf had gekregen voor het afsnijden van een bocht in de laatste ronde.

Leclerc viel daardoor terug van de tweede naar de derde plaats en met die uitslag zou Verstappen de titel binnen hebben. Vorig jaar pakte hij de wereldtitel in de allerlaatste race van het seizoen.

‘Wat kan ik zeggen? Ongelooflijk, natuurlijk’

Het was in eerste instantie echter onzeker of de organisatie wel de juiste puntentelling had toegepast in de ingekorte race. Vlak nadat Verstappen zijn verhaal had gedaan over de race, werd hij erop geattendeerd dat hij wereldkampioen zou zijn geworden.

„Wat kan ik zeggen? Ongelooflijk, natuurlijk”, zei Verstappen, die daarna in de armen van zijn monteurs van Red Bull dook. Even later ontstond toch weer twijfel. „Ben ik het nou of niet?”, zei Verstappen vlak voor de podiumceremonie tegen iemand van de organisatie.

Tweede wereldtitel voelt ‘heel gek’ voor Max Verstappen

„Heel gek. Ik heb allerlei emoties”, zei de Nederlander op het podium, nadat het Wilhelmus voor hem had geklonken. „Eerst win ik de race. En daarna dus ook het kampioenschap”, aldus de kopman van Red Bull.

„We hebben zo’n ongelooflijk jaar gehad. Dit hadden we na vorig seizoen nooit kunnen bedenken. Mijn eerste wereldtitel was heel emotioneel. Maar deze tweede is mooier, omdat we zoveel geweldige races hebben gereden. Dit is een heel speciaal jaar. Zulke jaren heb je niet vaak. Ik ben iedereen die heeft bijgedragen aan dit succes zo dankbaar. Iedereen werkt zo hard om de auto sneller te maken.”

‘Het beste van Max Verstappen moet nog komen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.