Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 14 mrt 2024
Leestijd: 1 minuut

Marcello Gandini overleden: deze legendarische auto’s ontwierp hij

De legendarische auto-ontwerper Marcello Gandini is afgelopen woensdag op 85-jarige leeftijd overleden. De Italiaanse designer heeft met zijn creaties de auto-industrie een stuk mooier gemaakt.

Hij tekende in de jaren 60 voor het eerst een contract bij designstudio Bertone en werd later hoofd van de ontwerpafdeling. Hij is verantwoordelijk voor een onvoorstelbaar indrukwekkende lijst aan auto-designs.

Designs van Marcello Gandini

We beginnen bij de jaren dat Marcello Gandini voor Bertone werkt. Zo ontwierp hij de Lamborghini Miura. Volgens veel liefhebbers is dit een van de mooiste auto’s ooit gebouwd.

Lamborghini Miura P400 S, mooiste auto, Marcello Gandini
Lamborghini Miura P400 S. (Afbeelding: Wheelsage)

Van de Miura zijn ongeveer 750 exemplaren gemaakt. Inmiddels is het model miljoenen waard.

Samen met Paolo Stanzani ontwierp Marcello Gandini voor Bertone de Lamborghini Countach. Tevens een waar icoon in de auto-industrie.

De opvolger van de Countach, de Diablo, werd ook door de Italiaan getekend. Kortom, Lamborghini heeft veel van de ontwerpen van Marcello Gandini in productie genomen.

Citroën BX
Citroën BX. (Afbeelding: Citroën)

Gandini ontwierp niet enkel peperdure supercars. Ook de Fiat 132, Citroën BX, BMW 5-serie van de eerste generatie, Maserati Shamal, Maserati Quattroporte IV, Renault 5 Turbo en Renault Supercinq hebben we allemaal te danken aan zijn tekeningen.

Na zijn automobielen-carrière heeft Gandini ook een heel andere kant van zijn designkunsten laten zien. Zo ontwierp hij het interieur van een nachtclub en de Heli-Sport CH-7 helikopter. Toch zijn het de auto’s die de meeste indruk hebben achtergelaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.