Stijn Kuster
Stijn Kuster Klassiekers 12 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze unieke Lamborghini Miura P400 S uit 1971 kan van jou zijn

Het is volgens liefhebbers een van de mooiste auto’s ooit gebouwd, de Lamborghini Miura. Het zeldzame Italiaanse raspaard wordt bijna nooit te koop aangeboden, maar nu kun je echt eigenaar worden van een P400 S.

Het Canadese veilinghuis Sotheby’s biedt de dure exoot aan en verwacht er tussen de 1,8 en 2,2 miljoen dollar voor te krijgen. Een ontzettend hoog bedrag, maar dan krijg je ook wel een hele bijzondere auto.

Een van de 140

De Lamborghini Miura was de eerste serie geproduceerde supercar met een middenmotor en twee stoelen. In totaal zijn er slechts 746 gebouwd, waarvan zo’n 140 stuks van de P400 S.

Lamborghini Miura P400 S
(Afbeelding: Sotheby’s)

Deze “S” heeft een dikker metalen chassis en kreeg een sterkere motor. De 4,0-liter V12 in dit model is goed voor 370 pk waarmee hij een topsnelheid van 288 kilometer per uur haalt. De nul-naar-honderd-sprint legt hij in 5,6 seconden af.

Lamborghini Miura P400 S was schadeauto

Dit vermogen bleek iets te veel voor de studente die in 1971 eigenaresse van de auto werd. Zij raakte nadat ze de auto twee jaar in bezit had betrokken bij een kleine crash.

Lamborghini Miura P400 S
(Afbeelding: Sotheby’s)

De toen 19-jarige vrouw kreeg de Lamborghini Miura van haar ouders uit Iran, de auto was waarschijnlijk bedoeld voor de verkoop. Op deze manier wilde ze waarschijnlijk geld overmaken vanuit hun thuisland Iran. Toch hield de studente de auto, maar de weg kwam hij na de crash niet meer op. De auto stond 40 jaar stil in een magazijn.

Ongelakt staal en aluminium

In 2019 werd de klassieker overgekocht door iemand die de neus herstelde en de lak verwijderde. De auto is tot op de dag van vandaag nog helemaal staal en aluminiumkleurig. Mechanisch zijn alle restauraties voltooid.

Lamborghini Miura P400 S
(Afbeelding: Sotheby’s)

De Lamborghini Miura wordt 14 augustus geveild. Bieden kan via de site van Sotheby’s.

Onbetaalbaar mooi: rendez-vous tussen Ferrari Roma en Daytona

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.