Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 21 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

In deze maanden kun je het beste een tweedehands cabrio kopen

De bladeren vallen van de bomen en komen altijd nét tussen je ruitenwissers terecht. Grrr. Het is herfst en over twee maanden gaan we de winter in. Dat lijkt niet de beste tijd voor cabrioliefhebbers, maar dat is het wel. Want nu is de beste tijd om een cabrio te kopen.

We horen vaak het advies dat je een cabrio het beste in de winter kunt kopen, want dan zijn ze het goedkoopst. AutoTrack deed in opdracht van Autovisie onderzoek naar deze uitspraak en laat de beste periodes zien om een gebruikte plezierbolide te kopen.

Stijging in het aanbod

Op de verkoopsite, met een aanbod van bijna 180.000 auto’s, is 2,3 procent (januari 2022) een cabrio. Ondanks de schaarste op de occasionmarkt in 2021 is dat een redelijke stijging ten opzichte van januari 2021 (1,9 procent).

cabrio
(Afbeelding: AutoTrack)

Het aanbod van cabrio’s schommelt gedurende het jaar harder dan het aanbod van andere carrosserievoertuigen. Doorgaans is het aanbod in lente en zomer groter dan in de herfst- en wintermaanden, zo stelt AutoTrack. Toch is het aanbod cabrio’s in de laatste wintermaanden redelijk gestegen, getuige bovenstaande grafiek.

Vijf redenen waarom je (niet) een tweedehands Mazda MX-5 moet kopen

Als we kijken naar de piek van het aanbod en het dal was dit in 2020 zo’n 1000 auto’s verschil. Niet alleen de jaargetijden, maar ook corona had grote invloed op het aanbod. In 2022 was dit verschil minder groot en was de schommeling in aanbod door de maanden heen kleiner dan 500 stuks.

Beste periode om een cabrio te kopen

Maar wanneer kun je het best een cabrio aanschaffen? Het advies om een cabrio in de winter te kopen, klopt. Prijzen zijn in de maanden waarin het weer beter is gauw 2 tot 4 procent hoger. Niet alleen de winter, maar ook de herfst – net na de zomer – is een goed moment voor kopers.

cabrio
(Afbeelding: AutoTrack)

De gemiddelde waarde van cabrio’s is de afgelopen maanden minder hard gestegen dan de waarde van de rest van de occasions. Hoewel het dus lijkt of de prijs van cabrio’s fors gedaald is, is de stijging van de totale waarde van auto’s deels een verklaring voor de dalende prijs ten opzichte van het gehele Nederlandse wagenpark.

cabrio
(Afbeelding: AutoTrack)

Hoe cool is deze Porsche 718 Spyder?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.