Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 15 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Lockdown: CBR stelt examens uit, miljoenen schade voor rijscholen

Het CBR schrapt tijdens de komende vijf weken 120.000 theorie- en 60.000 praktijkexamens. In totaal gaan er ongeveer 190.000 toetsen en cursussen niet door tot en met 19 januari. Ook rijlessen worden geschrapt, wat een bittere pil is voor rijscholen.

Medische beoordelingen voor het verlengen van rijbewijzen gaan wel door. Wanneer het niet lukt daarvoor op tijd een afspraak te krijgen met een medisch specialist, blijft het rijbewijs negen maanden langer gelden.

CBR geeft kandidaten na 19 januari voorrang

Iedereen die deze week op examen zou moeten, kreeg maandagavond al bericht van het CBR. Mensen weten dan dat ze niet hoeven komen, laat een woordvoerder weten. Kandidaten kunnen de dag nadat ze hun examen zouden afleggen, online een nieuwe afspraak maken voor na de strenge lockdown. Zij hebben dan voorrang op nieuwe kandidaten. Reeds ingeplande afspraken na 19 januari blijven wel staan.

Geen rijles, flinke schadepost

De schade voor rijschoolhouders in ons land door de coronacrisis kan oplopen tot tientallen miljoenen euro’s. Dat zegt voorzitter Ruud Rutten van de Federatie Autorijschool Management (FAM) dinsdag. De FAM is een van de grote spelers in de rijschoolbranche, samen met BOVAG, LBKR en VRB. Door de maandag afgekondigde lockdown mogen de rijschoolhouders geen rijles meer geven. Tijdens de eerste lockdown waren de rijscholen ook al een tijd dicht.

Rutten staat overigens “volledig achter” de maatregelen. “We kunnen wel blijven sappelen en met pleisters blijven plakken. Ja, het zal pijn doen, maar we moeten door de zure appel heen bijten om daarna hopelijk weer licht aan het eind van de tunnel te zien”, zo zegt hij.

“Leerlingen zaten al met lange wachtlijsten en die worden er natuurlijk niet korter op.”

Jos van Zuylen van de Vereniging Rijschool Belang (VRB, 530 aangesloten rijscholen) krijgt veel telefoontjes en vragen vanuit de rijscholen, zo zegt hij dinsdag. “Dit kwam uiteindelijk toch wel redelijk onverwacht. Een week geleden had niemand verwacht dat dít zou gebeuren. Nu liggen we weer compleet stil. Dat is vervelend voor ondernemers, maar ook voor de kandidaten”, laat hij weten. “Als het bij die vijf weken blijft is er een schadepost die hopelijk te overzien is. Maar financieel gaan we dat merken, de kosten lopen door en er is geen inkomen. Je hoeft geen wiskundige te zijn om dat uit te kunnen rekenen. Maar leerlingen zaten al met lange wachtlijsten en die worden er natuurlijk niet korter op. Dat is een bittere pil.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.