Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 15 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Lamborghini en Ducati blijven onder Audi-vlag, toekomst Bugatti ongewis

Vanmorgen brachten we het nieuws dat Herbert Diess aanblijft als CEO van Volkswagen. Daarmee kan hij ook herstructureringen rondom de luxe-merken van het concern voortzetten. Lamborghini, Ducati en Bentley krijgen allemaal hun eigen plek.

Het was de afgelopen maanden onrustig bij de Volkswagen Groep, maar de vrede lijkt iets terug te keren. Gisteravond werd duidelijk dat men in Wolfsburg achter de plannen van de huidige CEO Herbert Diess staat, die dus door kan gaan met het voeren van zijn rigoureuze beleid. Hij neemt de Volkswagen Groep aan de hand in de enorme transitie richting elektromobiliteit en digitalisatie. Ook kan hij de structuur van de Groep verder gaan hervormen. Diess zal bovendien flink in de kosten gaan snijden. Ook wordt er gehusseld met de diverse merken, zodat die allemaal (financieel) beter tot hun recht komen.

Lamborghini en Ducati

Zo is er nu definitief plek voor Lamborghini en Ducati binnen de Volkswagen Groep. Over de toekomst van de twee Italiaanse merken bestond enige tijd onduidelijkheid. Er waren geruchten dat met name Lamborghini mogelijk op eigen benen zou komen te staan, omdat de merkfilosofie mogelijk niet zou passen bij de elektro-strategie van het concern. Dat blijkt nu wel te kunnen, waardoor zowel Lamborghini als Ducati onder de vlag van Audi AG binnen het Volkswagen-concern actief blijven.

Lamborghini Sian Roadster
De Lamborghini Sian wordt de eerste Lambo met elektro-ondersteuning.

Ze worden daar per 1 maart 2021 vergezeld door Bentley. Het luxe-merk komt ook onder de Audi-vlag te hangen, om zo synergieën mogelijk te maken op het gebied van elektrificatie. Daarmee lijkt de toekomststrategie voor bijna alle merken binnen de VW-groep duidelijk te zijn.

Toekomst Bugatti

Voor bijna alle merken, want over Bugatti rept de Volkswagen Groep nog met geen woord. Er bestaan al geruime tijd twijfels over de toekomst van het legendarische merk. Zo ontstond dit jaar het gerucht dat men Bugatti aan het Kroatische Rimac wilde verkopen. Toch is de kans ook groot dat de Volkswagen Groep het merk wél behoudt, en opnieuw de synergie opzoekt met andere luxemerken.

Bugatti Galibier a
Bugatti Galibier

Autovisie was recent op bezoek bij de designstudio van Bugatti, waar we ontdekten dat men aan een elektrische crossover werkt. De kans bestaat dat men een elektro-platform gaat ontwikkelen dat door verschillende luxe-merken binnen de groep gebruikt gaat worden. Mogelijk zoekt Bugatti daarom samenwerkingen op met Lamborghini, dat uiteraard een ultra-performance-SUV in de vorm van de Urus levert. Het feit dat de huidige CEO van Bugatti, Stephan Winkelmann, ook – en opnieuw – aan het roer staat bij Lamborghini, versterkt die gedachte.

Galibier en Atlantic

Een andere mogelijkheid is dat Bugatti en Bentley hun krachten (nu definitief) gaan bundelen. Dat is immers al eerder gebeurd, al kwam daar nooit een productiemodel uit voort. Voor het studiemodel Galibier, de vierdeurs sportsedan van Bugatti, gebruikte men immers de basis van een Bentley Mulsanne. Een ander studiemodel dat Autovisie begin dit jaar exclusief aan de wereld toonde, de Atlantic, moest eveneens op een Bentley-basis het levenslicht zien. Men nam het platform van de Continental GT en diens 4,0-liter V8, maar dat project kwam uiteindelijk niet van de grond door Dieselgate. Wat er precies met Bugatti gaat gebeuren, blijft nog even onduidelijk.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.