Redactie Telegraaf
Redactie Telegraaf Nieuws 5 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Links-extremistische groep eist aanslag Tesla op

De links-extremistische ’Vulkangruppe’ heeft een brandaanslag op de enorme Tesla-fabriek even buiten Berlijn opgeëist. Dat meldt Der Spiegel.

Wie de groep vertegenwoordigt, is voorlopig onduidelijk, schrijft het blad. De politie onderzoekt de verklaring waarin staat dat ze „Tesla hebben gesaboteerd”, nog op echtheid. De Vulkangruppe kwam al eerder in het nieuws toen Tesla met de bouw van de fabriek was begonnen. Ook toen werd de stroomvoorziening gesaboteerd.

Explosie en brand bij Tesla

De onderneming werd dinsdagochtend in alle vroegte stilgelegd na een explosie en een brand in een grote stroommast. Het vuur brak uit op een plek waar al een kleine week wordt gedemonstreerd tegen uitbreiding van de Gigafactory Berlin Brandenburg.

In de buurt van de ontplofte stroommast stond ook een tent van actievoerders. Actiegroep „RobinWood” is boos omdat de zeer succesvolle fabriek die auto’s zonder uitstoot maakt een deel van een bos wil kappen om uit te breiden. Ook zou het drinkwater in de regio worden verontreinigd. Tesla wil 170 hectare bijbouwen.

Elk uur dat de fabriek stilligt kost miljoenen, zo laat Tesla weten. De Amerikaanse autobouwer zorgt voor 12.500 banen in de regio Berlijn.

In de Gigafacory wordt de Tesla Model Y gebouwd, afgelopen jaar de meest verkochte auto van Europa. Ook produceert het bedrijf er batterijen. Na de uitbreiding zou Tesla jaarlijks een miljoen auto’s kunnen bouwen in Berlijn.

De grootste concurrent van Tesla, BYD uit China, heeft recent bekendgemaakt in Hongarije een grote fabriek te willen bouwen.

Gigafactory Berlijn-Brandenburg is Tesla’s vijfde grote fabriek wereldwijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.