Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 23 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Lightyear plakt zonnepanelen op Tesla Model 3

Lightyear introduceerde zichzelf vorig jaar in de wereld van elektro-mobiliteit met de One, een auto die rijdt op zonne-energie. Het is echter van plan om verder te kijken dan de auto alleen.

Het Nederlandse bedrijf heeft namelijk twee testauto’s de weg op gestuurd. Het gaat om een Tesla Model 3 en een Volkswagen Crafter. Beide voertuigen zijn uitgerust met zonnepanelen van Lightyear op het dak. Nummer 005 en Nummer 006, zoals de voertuigen intern worden aangeduid, onderzoeken de toegevoegde waarde van zonnepanelen op het dak van (deze) auto’s.

Zonnepanelen in Tesla Model 3

Dat betekent dus dat Lightyear verder kijkt dan enkel het aanbieden van een complete zonne-auto. Het is van plan om ook zonnepanelen aan te bieden die naadloos op of in de daken van modellen passen, om zo het elektrische bereik van die auto’s te vergroten. Lightyear kan dus nog niet zeggen wat het effect van die zonnepanelen op het bereik van beide auto’s is. Dat wordt momenteel onderzocht. Ook zoekt het bedrijf uit wat de invloed van de toevoeging van zonnepanelen is op de trillingsimpact, schokabsorptie en waterdichtheid. In onderstaande video is goed te zien dat het paneel naadloos in het dak van de Tesla Model 3 past.

Om dat alles daadwerkelijk te realiseren, heeft Lightyear een aantal belangrijke partners gevonden. Recent sloot het een overeenkomst met DSM, een Nederlands bedrijf dat internationaal actief is in de chemiebranche. Lightyear werkt verder samen met Mijndomein en LeasePlan. Via deze weg hopen de bedrijven de zonne-technologie bereikbaar te maken voor de zakelijke markt.

Nieuw onderzoeksvoertuig

Aan het eind van dit jaar stuurt Lightyear een nieuw onderzoeksvoertuig, met het nummer 007, de weg op. Die auto staat op een eigen platform dat speciaal voor een zonne-auto is gebouwd, en bevat naast zonnepanelen van de fabrikant ook elektromotoren in de wielen en een eigen batterij. Daarmee maakt het bedrijf zich op voor de productie van de One.

Lightyear

Het moet ervoor zorgen dat Lightyear volgend jaar kan beginnen met de productie van de Exclusive Series. De fabrikant begint dan met de bouw van 946 exemplaren van de One. In 2023 wil het al 100.000 auto’s per jaar van de band laten rollen. Gaat dat inderdaad lukken, dan kosten de auto’s mogelijk rond de €50.000, zo gaf de fabrikant recent aan. Wil je meer weten over de Lightyear One, kijk dan deze video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.