Autovisie
Autovisie Nieuws 23 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Lotus viert twintigste verjaardag van de Exige niet met een sneller model

Het is vandaag twintig jaar geleden dat Lotus voor het eerst de Exige presenteerde. Het viert de verjaardag van die sportauto met een speciaal model.

De 20th Anniversary Edition, zoals het model heet, is in de basis ‘gewoon’ een Exige Sport 410. De krachtbron (een 3,5-liter V6) levert in die auto een vermogen van 410 bhp of 416 pk en 420 Nm koppel, en slingert de Lotus in 3,4 seconden naar 100 km/h. Aan die formule heeft Lotus voor deze verjaardagseditie niets veranderd.

Knipoog

Nee, het unieke zit ‘m vooral in het uiterlijk van de Exige. Want dit jubileummodel is een knipoog naar de auto waar het twintig jaar geleden allemaal mee begon. De Exige startte zijn carrière als dichte en extremere variant van de Lotus Elise. Op die inmiddels legendarische auto is deze versie gebaseerd.

Net als de allereerste Exige is het hele koetswerk, dus inclusief het dak, in dezelfde kleur gespoten. Met name de oranje variant doet je direct terugdenken aan het eerste model. Verder heeft de verjaardagseditie luchtinlaten op de zijkant, een grote achterspoiler en ‘haaienvinnen’ vóór de achterwielen tegen steenslag. Allemaal net zoals op die allereerste Exige.

Chrome Orange

Onderhuids heeft Lotus de sportcoupé ook iets aangepast. Zo krijgt de jarige Job lichtgewicht wielen en Nitron-dempers mee, die in drie verschillende standen te verstellen zijn. De klant kan verder kiezen uit vijf kleuren, waarvan er drie uit het origineel Exige-palet komen: Chrome Orange, Laser Blue en Calypso Red. Uiteraard is de auto aangekleed met verschillende ’20-logo’s’.

Binnenin vinden we stoelen, afgewerkt in alcantara waarbij het patroon van de stiksels ook teruggrijpt naar de originele auto. Het interieur is eveneens opgeleukt met verschillende badges die de verjaardag van de Exige accentueren. DAB-radio, Bluetooth-connectiviteit, cruise control en een alcantara stuurwiel zijn voor deze versie standaard.

Prijs Lotus Exige Sport 410 20th Anniversary

Lotus vraagt €83.613 voor de Lotus Exige Sport 410 20th Anniversary, exclusief belastingen en bpm. De reguliere Exige Sport 410 kost in ons land zo’n €150.000. De eerste auto’s worden later dit jaar aan de eerste klanten geleverd. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend. Ook laat de fabrikant niet weten of er een productielimiet voor deze versie geldt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.