Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 23 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Lexus LF-30 Electrified Concept: dit wordt de toekomst

De Tokyo Motorshow 2019 is een thuiswedstrijd voor Lexus, en dus kiest het deze beurs als platform om hun toekomstvisie voor elektrische aandrijving te laten zien met de Lexus LF-30 Electrified Concept.
Lexus LF-30 Electrified Concept

Lexus is een van de weinige merken die tot nu toe nog niet bezig is met een volledig elektrische auto. Veel verder dan een plug-in hybrid komt het merk tot nu toe nog niet. En daar heeft Lexus een goede reden voor: de Japanners vinden dat er eerst duidelijk moet worden welke elektrische aandrijving toekomstproof is: de BEV (Battery Electric Vehicle) of de brandstofcel (waterstof). Maar dat houdt Lexus niet tegen om alvast hun elektrische toekomstvisie te laten zien. Deze komt in de vorm van de Lexus LF-30 Electrified Concept.

Vier elektromotoren

Met dit studiemodel kiest Lexus voor de batterij-technologie, want de LF-30 Electrified Concept heeft liefst 110 kW aan accupakket en kan deze (draadloos) snelladen met 150 kWh. Deze batterij voorziet vier elektromotoren, elk achter een wiel, van stroom en houdt dit 500 kilometer (WLTP) vol. Die motoren zijn samen goed voor 400 kW (544 pk) en 700 Nm. Daarmee trekt de LF-30 vanuit stilstand binnen 3,8 seconden op naar de 100 kilometer per uur.

Lexus LF-30 Electrified Concept

Tot nu toe klinkt het allemaal nog niet heel erg futuristisch. Maar Lexus heeft de auto ontworpen volgens het ‘Tazuna’ principe. Dat staat voor de connectie die een ruiter met het paard heeft via één teugel. Als dat goed gaat, kunnen de twee lezen en schrijven met minimale input. Lexus bedacht dat de bestuurder van de LF-30 dat ook moest kunnen en centreerde zo’n beetje alles op hem. Daarbij hoeft hij nooit z’n ogen van de weg te halen, want aansturen van vrijwel alle systemen in de auto gaat met behulp van augmented reality en schermen die reageren op beweging.

Drone-technologie

En het wordt nog futuristischer, want Lexus rustte de LF-30 uit met artificial intelligence, autonomie en drone-technologie. Daarmee zijn alle buzzworden weer afgevinkt, want in de praktijk werken nog geen van deze dingen. Maar goed, Lexus neemt zich voor dat de A.I. mensen kan herkennen en als dienstverlenende partner dient terwijl het de voorkeuren van de bestuurder in acht neemt. De drone kan onder andere de bagage van de auto naar huis of andersom sjouwen, en de mogelijkheden van de autonome technologie hoeven we ongetwijfeld niet meer uit te leggen.

De Lexus LF-30 Electrified Concept is een eenmalig model. Hoeveel we van deze auto in toekomstige modellen terug zullen zien, is nog onduidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.