Autovisie
Autovisie Nieuws 30 aug 2018

Levensgrote Bugatti Chiron van Lego haalt 20 km/h!

Deze Bugatti Chiron heeft een topsnelheid van 20 km/h! Waarom schrijven we dat met een uitroepteken? Omdat deze levensgrote Chiron bijna helemaal is opgetrokken uit Lego-steentjes.

Bugatti Chiron

Vooruit, de wielen en banden zijn niet van Lego en ook het stalen frame niet waarop de ‘supersportwagen’ is opgebouwd, maar de rest bestaat uit meer dan een miljoen plastic onderdeeltjes. Nog bijzonderder is dat de actieve achterspoiler van de Chiron echt werkt en dat de Bugatti zowaar door Lego-motortjes wordt aangedreven.

Vermogen van 5,3 pk

Op de plaats waar in de echte Chiron een 1500 pk sterke 8,0 liter W16 met vier turbo’s ligt, is in de Lego-creatie een krachtbron van 2304 elektrische Lego Technic-motortjes geplaatst. Ze werken met 4032 tandwieltjes en 2016 asjes en produceren samen een vermogen van 5,3 pk en 92 Nm koppel. Daarmee kan de 1500 kilogram zware Chiron een topsnelheid bereiken van 20 km/h.

Bugatti Chiron

Volgens Lego heeft de ontwikkeling en constructie van de Bugatti precies 13.438 uur in beslag genomen. Het resultaat is ernaar. Deze Chiron is de eerste volledig functionerende Lego-auto ooit gebouwd. Bovendien is hij het eerste Lego-model van deze complexiteit waarbij de steentjes niet aan elkaar zijn gelijmd.

Technic-bouwpakketten

Enige tijd geleden onthulde Lego een 1:8 Technic-model van de Bugatti Chiron. Dat bestaat uit ‘slechts’ 3599 steentjes en is gewoon te koop. Het model hoort in het rijtje van eerdere Technic-bouwpakketten, zoals die van de Aston Martin DB5 en Porsche GT3 RS. Daarbij zijn er nog Lego-schaalmodellen van de Mini Cooper, Caterham Seven, Volkswagen T1 en Volkswagen Kever.