Redactie Telegraaf
Redactie Telegraaf Nieuws 21 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

Lelijker dan Fiat Multipla? Russisch antwoord op Tesla levert vooral hoongelach op

Het moet het Russische antwoord op de Amerikaanse Tesla worden, maar toen de eerste foto van de in eigen land gebouwde elektrische auto uitlekte, leverde het vooral hoongelach op. De Russen noemen de Avtotor Amber ook wel de ’Tesla Killer’.

Opmerkingen als ’een waardige opvolger van de Multipla’ en ’het is te hopen dat de auto er in het echt anders uit komt te zien’, zeggen iets over hoe de Russen over de auto denken. In de verte heeft de Avtotor Amber inderdaad wel iets weg van een Fiat Multipla, die door veel mensen toch als de lelijkste auto ter wereld wordt bestempeld.

Lelijker dan Fiat Multipla

Je zou bij het zien van de foto denken dat het hier om een grap gaat maar volgens Het Laatste Nieuws is in het Russische Kaliningrad wel degelijk de eerste 100% made in Russia elektrische auto voorgesteld.

De Rusissche autoproducent Avtotor werd in 1996 opgericht en groeide uit tot een van de grootste producenten en assembleurs van auto’s ter wereld. Vroeger werden er in de fabrieken vooral auto’s van BMW, Kia en Hyundai in elkaar gezet, tot de westerse sancties daar een einde aan maakten.

Chinese auto’s als inspiratiebron

De goedkope Chinese elektrische auto’s waren een inspiratiebron om aan de slag te gaan om een auto te bouwen die volledig uit Russische onderdelen bestaat. De Amber, als stadswagen bedoeld, is hiervan het resultaat. Vanaf 2025 gaat de auto in productie en het streven is om er 50.000 per jaar te bouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.