Autovisie
Autovisie Nieuws 7 jun 2016
Leestijd: 1 minuut

Land Rover klaagt maker Evoque-kloon toch aan

Nee, de auto hierboven is geen Range Rover Evoque, maar een Landwind X7. De auto werd in 2014 al onthuld, maar nu vindt Land Rover het mooi geweest. De Britten klagen Jiangling Motors, het moederbedrijf van Landwind, aan.

Landwind X7

Rechtszaak

Het is een opvallende beslissing van Land Rover om een rechtszaak te beginnen tegen Jiangling Motors. De kans dat de Britten namelijk door de Chinese rechtbank in het gelijk worden gesteld, is zeer klein, ondanks dat de Landwind X7 duidelijk een kopie van de Evoque is. De motorkap, wielkasten, de daklijn en de achterbumper komen grotendeels overeen. In de details verschilt de Landwind echter, net als in de prijs, want de auto kost maar een derde van wat een Evoque moet kosten in China. Beide auto’s worden voor de Chinese markt overigens in China geproduceerd.

Landwind X7 - 1 - Autovisie.nl
Landwind X7

Ombouw

Op Chinese verkoopsites worden voor omgerekend nog geen 100 euro ombouwkits voor de Landwind X7 verkocht. Je krijgt dan de grille van een Evoque en de letters ‘Range Rover’ voor de voor- en achterkant.

Land Rover Range Rover Evoque - Autovisie.nl
De echte Range Rover Evoque.

Machteloos

Eerder liet Ralf Speth, de topman van Jaguar Land Rover, in een interview met Automotive News India weten dat je als autofabrikant alleen machteloos kon toekijken als je design werd gekopieerd door een Chinese autofabrikant. “We kunnen er niets tegen beginnen. Het enige waar we op kunnen hopen is dat de Chinese consument het echte product verkiest boven de kopie”, vertelt Speth in hetzelfde interview. Voor nu is het afwachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.