Autovisie
Autovisie Nieuws 10 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Lamborghini komt dit jaar met een reïncarnatie van de Countach

Met het ontwerp van de Sian verwijst Lamborghini naar de Countach, maar voor de volgende gelimiteerde supercar gaat de Italiaanse sportwagenbouwer nog een stapje verder. Vanwege de vijftigste verjaardag van het model stelt het merk in augustus een reïncarnatie van de Countach voor.

Geheim, dat is de sportcoupé nog. Lamborghini houdt de kaken stijf op elkaar. Toch druppelen vanuit Sant’Agata Bolognese de eerste details naar buiten. Het eerste model is namelijk gebouwd, zij het als designstudie. De Italianen laten het model reeds aan zijn gefortuneerde verzamelaars zien. Het zijn er ditmaal meer dan ooit te voren die in de gelegenheid worden gesteld een exemplaar te bemachtigen. Er wordt gesproken over 112 Lamborghini-fans. Dat oplagecijfer is een rechtstreekse verwijzing naar de Countach. De supercar werd in de jaren zeventig onder de codenaam LP112 ontwikkeld, vandaar het productievolume van dit nieuwe model. Dat zijn er dertig meer dan Lamborghini van de Sian bouwt en liefst 72 meer dan er van de Centenario verschenen.

Video Lamborghini Centenario

Gandini-signatuur

Net als die Sian en Centenario deelt de ‘nieuwe Countach’ zijn architectuur met die van de Aventador. Alle carrosseriepanelen komen nieuw van de tekentafel, terwijl ook inzetdelen als verlichtingsunits opnieuw zijn getekend. De glasdelen neemt de nieuwe supercar van de Aventador over, want makkelijker te vervangen na steenslag. Met de nieuwe carrosseriedelen verwijst Lamborghini’s designteam nog nadrukkelijker naar de Countach. Ook de handtekening van Countach-ontwerper Marcello Gandini – de hoek in de wielkast – zal op de nieuweling te zien zijn. Naar verluidt staat er momenteel alleen een coupé gepland. Van de Sian en Centenario verschenen ook een roadster, maar het is de vraag of de autobouwer dit maal onder de commerciële druk zwicht. De oorspronkelijke Countach was er nooit als open seriemodel.

Video Lamborghini Sian

Extra krachtig

Wat de technische kant betreft, borduurt Lamborghini voort op de Aventador, maar de aandrijflijn deelt de nieuwe supercar met de Sian en nog aan te kondigen gefacelifte Aventador. De 6,5 liter V12 beschikt dus over de supercapacitor. Dat zorgt voor extra vermogen. Het is echter de vraag of de moderne Countach ook 819 pk sterk wordt. In augustus moet dat duidelijk worden, want dan beleeft de gelimiteerde supercar zijn debuut tijdens de Car Week in Monterey, Californië.

50 jaar later

Het is ook de vraag of Lamborghini de presentatie van de supercar in eerste instantie voor de Autosalon van Genève 2021 plande. Die autotentoonstelling ging voor de tweede maal op rij niet door. Maar een beter moment voor de onthulling van de nieuwe supercar was er mogelijk niet. Hoewel heel dicht gelegen op de productielevering van de Sian (eind december ging het eerste exemplaar de weg op), was het afgelopen maart precies 50 jaar geleden dat Lamborghini en Bertone een studiemodel van een nieuwe supercar presenteerden. Dat was op de Geneefse autoshow. De auto had toen nog geen naam. Twee jaar later ging de productie van de tot Countach gedoopte sportcoupé van start.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.