Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 9 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Koenigsegg geeft laatste twee Agera’s namen

Koenigsegg heeft de laatste twee Agera’s gebouwd. Ze maken deel uit van een Finale Edition-serie van drie en hebben daadwerkelijk namen gekregen. Eentje heet Thor, de ander heet Väder.

Ze zijn redelijk eenvoudig uit elkaar te houden. Thor door zijn centrale vin achterop en Väder door zijn vergrote achtervleugel en goudkleurige accenten. De namen staan overigens ook op de flanken, waar normaal gesproken Agera RS staat. Beide zijn uitgerust met de 1MW-motor. Oftewel, een 5,0 liter twinturbo V8 met 1360 pk.

Goodwood

Thor en Väder worden op 6 juli in Zuid-Duitsland aan hun eigenaren overhandigd. Daarna zullen ze worden verscheept naar het Verenigd Koninkrijk voor een optreden op het Goodwood Festival of Speed (12 – 15 juli). Koenigsegg laat weten dat we volgend jaar maart, op de Autosalon van Genève, een vervanger voor de Agera te zien krijgen.

Records

De Agera werd in 2011 geïntroduceerd als opvolger van de CCX en CCXR. Het eerste model was de Agera R (2011 – 2014), waarna de Agera S (2013 – 2014) en Agera RS (2015 – 2018) volgden. Van de speciale One:1 zijn slechts zes exemplaren gebouwd. Hij woog 1360 kilogram en was 1360 pk sterk. Vorig jaar zette Koenigsegg met de Agera RS het record voor de snelste productieauto op 447,19 km/h.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.