Autovisie
Autovisie Nieuws 27 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Kia Xceed is laatste Ceed-telg

Kwartet, zo kopten we recent in Autovisie over de familie-uitbreiding van de Kia Ceed. Met de Xceed nu officieel gepresenteerd is het programma van de Ceed compleet. Het is echter nog tot en met oktober wachten voordat het vierluik bij de dealer staat.

Kia Xceed

De laatste telg is Xceed genaamd. De X in de naam staat voor cross en dat is de korte versie van crossover. Kia positioneert de nieuweling als de hoge variant van de vijfdeurs hatchback. Hij biedt meer bodemvrijheid en een hogere zitpositie. Maar vergis je niet. Het is geen vijfdeurs Ceed met langere veren en schokdempers en een extra maatje wielen. De Xceed wijkt sterk af van de Ceed. Wat het uiterlijk betreft, kun je slechts de deuren uitwisselen. De resterende componenten mocht de ontwerpafdeling opnieuw tekenen. Weliswaar staan de twee assen met 2,65 meter net zover uit elkaar als bij de bestaande Ceed-varianten, de voor- en achteroverhang is met respectievelijk 25 en 60 mm toegenomen. Het geeft de vijfpersoons crossover een lengte van 4,395 meter. De breedte groeide met 26 mm tot afgerond 1,83 meter en de daklijn ligt met 1,495 meter precies 48 mm hoger. De koets kun je in twaalf kleuren krijgen, waarvan de gele tint Quantum Yellow exclusief voor de Xceed is. Om het crossover-karakter te benadrukken monteert Kia wielkast- en dorpelverbreders, metaalkleurig paneel onder de bumper en zilverkleurige dakrails.

Kia Xceed

Interieur

Waar het exterieur nagenoeg compleet afwijkend is, daar is het interieur deels gelijk aan dat van de andere types. Een nieuwe voorziening is het door Kia UVO Connect gedoopte infotainmentsysteem. Het systeem werkt via het geïntegreerde 10,25 inch touchscreen en de smartphone-app. Het biedt de mogelijkheid om via de app bijvoorbeeld een thuis of op kantoor geselecteerd adres naar het navigatiesysteem te verzenden. Live verkeersinformatie, weersverwachting, interessante locaties en parkeergelegenheden zijn via UVO Connect opvraagbaar. Apple CarPlay, Android Auto en Bluetooth zijn compatible en er kunnen zelfs twee mobiele apparaten tegelijkertijd worden verbonden, die dan ook via de splitscreen-functie ook tegelijk worden bediend. Het scherm kan tot drie apps in een keer tonen. Op de Xceed komen ook bekende systemen en voorzieningen, zoals cruise control met sop-functie, dodehoekwaarschuwing, botswaarschuwing, grootlicht-assistent, rijstrookrijhulp en een snelheidsbegrenzer. Kia Xceed

Zilina

De minimaal 1820 kg zware Xceed komt in oktober op de markt met keuze uit louter benzinemotoren. Aan de basis staat de 1.0-driecilinder met 120 pk. Daarboven biedt Kia de viercilinders 1.4 (140 pk) en 1.6 (204 pk) aan. Later introduceert Kia een dieselversie, alsmede een plug-in hybrideversie. De Xceed komt net als de Ceed, Ceed SW en ProCeed uit de Tsjechische fabriek te Zilina, waar de bouw van de crossover in augustus van start gaat.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.