Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 12 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Kia maakt onzekere Stinger klaar voor de nabije toekomst

Ruim drie jaar geleden verraste Kia de autowereld met de Stinger: een vierdeurs sportsedan die de strijd met BMW en Audi aan moest gaan. Hoewel de toekomst van het model erg onzeker is, maakt Kia de auto door een facelift klaar voor de aankomende jaren.

Kia maakt de laatste jaren enorme stappen en dat werd duidelijk in 2017, toen het na jaren intern debatteren de Stinger presenteerde. Dat was een fraai gelijnde vierdeurs sportsedan, met in het beste geval een heerlijke 3,3 liter V6 met dubbele turbo en achterwielaandrijving. Goed voor een vermogen van 370 pk en 510 Nm en een 0-100 km/h sprint in 5,1 seconden.

Optische wijzigingen

Vandaag presenteert Kia in haar thuisland de vernieuwde Stinger. Voor nu deelt het vooral wat optische wijzigingen. Die zijn minimaal, maar zorgen er wel voor dat de sportsedan weer een tijdje mee kan.

Kia Stinger

Op het front verandert er weinig. Kia monteert hier nu nieuwe, donkere led-koplampen die de Stinger een iets agressiever voorkomen geven. Grotere optische wijzigingen aan het interieur vinden we aan de achterzijde.

Finishvlag

De vorm van de achterlichten is niet veranderd, maar de indeling ervan wel. De knipperlichten bevatten nu bijvoorbeeld tien ledjes die aan een finishvlag moeten doen denken. Ook worden de twee units nu middels een reflecterende strip met elkaar verbonden, waardoor Kia dus meedoet aan de huidige trend in de autowereld. Wie voor de krachtige V6 gaat, kan ook grotere opzetstukken voor de uitlaat en een grotere diffuser bestellen.

Daarnaast introduceert Kia nieuwe wielen (18- en 19-inch) en exterieurkleuren voor de Stinger. Ook kunnen klanten nu kiezen voor twee nieuwe ‘pakketten’ voor het exterieur: een Dark Package en een Black Package. Laatstgenoemde zal alleen in de VS beschikbaar zijn, en bevat matzwarte 19-inch lichtmetalen wielen, een achterspoiler en een zwarte afwerking voor de spiegelkappen en luchtroosters op de zijkant. De Dark Package bevat een zwarte diffuser en zwarte zwarte opzetstukken voor de uitlaten.

Nieuw infotainment

De indeling van het dashboard blijft hetzelfde, maar Kia monteert her en der wat nieuwe materialen om de algehele interieurbeleving iets op te schroeven. Erg prettig is dat de fabrikant het infotainmentsysteem heeft herzien. Het oude 8-inch exemplaar heeft plaatsgemaakt voor een nieuw 10,25-inch exemplaar, dat helemaal bij de tijd is.

Met deze update kan de Stinger dus weer even door, maar de toekomst van het model is erg onzeker. De komst van deze facelift was een zekerheid, maar wat er daarna met de halo-car gebeurt, is nog onduidelijk. Emilio Herrera, COO van Kia Motors Europe, vertelde onlangs het volgende aan Autovisie. “Specifiek voor de Stinger, of beter gezegd de lange termijnvisie voor de Stinger, kijken we zeker naar een stekkerhybride en elektrische aandrijflijn, want een krachtbron met een hoge CO2-uitstoot kan niet meer en past zeker niet in onze filosofie.”

“We onderzoeken nu de mogelijkheden voor het model. Denk daarbij ook aan waterstoftechniek. We hebben de technologie in huis. Het enige nadeel is dat waterstoftechniek erg kostbaar is en de infrastructuur voor het tanken van waterstof zich nog moet ontwikkelen. Misschien is de toekomst een andere situatie, wat tot een Stinger met brandstofcel leidt. Er is nog geen besluit over genomen.”

Stinger als elektrische auto?

Welke keuze Kia maakt, hangt af van de komende jaren. “De komende tijd zullen we zien hoe de markt zich ontwikkelt, of elektrische modellen doorbreken. Er zijn nu markten waar de elektro-auto sterk aan populariteit wint, zoals Frankrijk, Groot-Brittannië en Noorwegen, maar het is de vraag wat de andere markten gaan doen, Europa in het algemeen”, zo besloot Herrera.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.