Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 21 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dit wordt het elektrische alternatief op de Kia Sportage: de EV5

Het kan niet op bij Kia. Nadat we kort geleden kennismaakten met de productieversie van de grote EV9, laat het nu een concept van de EV5 zien. Een heel interessante auto, want dat is een model met Kia Sportage-afmetingen.

Dat Kia flink aan de weg timmert wat betreft elektrisch rijden, mag je niet ontgaan zijn. De Koreanen waren er al vroeg bij met modellen als de Niro en Soul, maar met de in 2021 gepresenteerde EV6 is het écht los op de EV-markt. Inmiddels is het alweer aangekomen bij de tweede generatie Niro, staat het klaar om de EV9 op de markt te zetten en presenteert het nu een compactere SUV: de EV5.

Afmetingen

Die EV5 is, zoals de naam al aangeeft, een kleiner model dan die 5 meter lange EV9. Zie het als het elektrische equivalent van de Sportage, Kia’s populaire middelgrote SUV. Wat de afmetingen van deze EV5 zijn weten we nog niet, maar reken dat ze met dat model overeenkomen.

Qua design staat er echter een compleet andere auto dan die Sportage. Net als de EV9 is deze EV5 getekend volgens het Opposites Unite-principe. Klinkt heel duur, maar het betekent eigenlijk dat Kia tegengestelde vormen gebruikt. Net als de EV9 is de EV5 op sommige punten erg hoekig en bevat-ie veel vouwen, maar zijn de flanken van de auto juist heel rustig vormgegeven.

Omgekeerde weg

Het ziet eruit als een concept car, maar we verwachten dat het uiteindelijke productiemodel niet veel zal verschillen. De Kia EV9 is immers ook zo goed als een kopie van diens studiemodel en dus gebeurt er in het geval van de EV5 waarschijnlijk hetzelfde. Leuk feitje wat betreft die EV9: Kia baseerde de in 2022 getoonde conceptcar op het productiemodel, dat het al veel eerder had getekend. Het bewandelde dus eigenlijk de omgekeerde weg. Dat is met deze auto waarschijnlijk ook gebeurd.

Wat niet op het productiemodel terugkeert, is het futuristische en minimalistische interieur van de EV5 Concept. Verwacht een dashboard dat lijkt op dat van de EV9. De draaiende voorstoelen keren ook niet terug. Die zagen we immers ook in de conceptversie van de EV9, maar in de productieversie van die auto zijn alleen de zetels op de tweede rij omkeerbaar.

Mogelijk gebeurt dat ook bij deze EV5. Op de afbeeldingen zien we namelijk wel een achterbank met heuse tafel, en dat zou kunnen duiden op een uiteindelijke derde zitrij. Die heeft de Sportage niet, maar mogelijk maken de elektro-architectuur en grotere binnenruimte dat in deze auto wel mogelijk.

Specificaties Kia EV5

Specificaties geeft Kia nog niet op. Dat is ook niet zo gek, aangezien het nog niet eens de details van de reeds gepresenteerde EV9 heeft gedeeld.

Overigens meldt Kia dat deze EV5 Concept voor de Chinese markt is bedoeld. De productieversie voor die markt laat het later dit jaar zien. Dan laat het ook weten in welke andere markten het deze EV5 gaat voeren. Gezien Kia’s succes in ons land kunnen we met zekerheid zegggen dat deze EV5 ook naar Nederland komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.